De spullen in je huis verzeker je met een inboedelverzekering. Het huis zelf kun je verzekeren met een opstalverzekering. Ook wel bekend als de woonhuisverzekering. Lees hier wat je aan deze verzekeringen hebt.
Met een woonhuisverzekering verzeker je jouw woonruimte tegen bijvoorbeeld brand, storm of blikseminslag. Heb je schade door een verzekerde gebeurtenis? Dan herstelt de verzekeraar de schade, of krijg je geld om het zelf te (laten) herstellen.
Deze verzekering sluit je af als eigenaar van een huis. Wettelijk is de verzekering niet verplicht. Je hypotheekaanbieder kan je wel verplichten om een woonhuisverzekering af te sluiten.
Je maandbedrag (premie) is afhankelijk van de herbouwwaarde van je woning. Dit is het benodigde bedrag om de woning weer opnieuw te bouwen als hij helemaal verwoest is.
Heb je een appartement? Dan is je woonruimte in de meeste gevallen al verzekerd door de Vereniging van Eigenaren.
De inboedelverzekering is er voor de spullen ín en om je huis. De inboedelverzekering dekt schade aan je spullen als gevolg van bijvoorbeeld brand, diefstal of een lekkage. Deze verzekering is handig voor zowel huurders als woningeigenaren. De verzekeraar bepaalt het verzekerde bedrag aan de hand van een vragenlijst: de inboedelwaardemeter. Meestal is de inboedelwaardemeter 5 jaar geldig. Daarna moet je opnieuw de vragenlijst invullen. Zo voorkom je dat je bent over- of onderverzekerd.
Een verzekeraar vergoedt de nieuwwaarde of dagwaarde van je inboedel. Dat ligt aan hoe oud het product is.
Sommige verzekeraars keren 1 jaar de nieuwwaarde uit, anderen 3 of 5 jaar. Check dus goed de voorwaarden van je verzekering.
Tip: Sluit je woonhuis- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af. Dan weet je bij schade aan je huis én spullen altijd bij wie je moet zijn.
Bij sommige verzekeraars kun je bij de woonhuis- en inboedelverzekering kiezen uit twee soorten dekkingen: de extra uitgebreide dekking en de allriskdekking. De allriskdekking verzekert ook schade die je zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld de pot verf die je op je vloer laat vallen. De premie voor de allriskdekking is hoger dan voor de extra uitgebreide dekking.
Je kunt je woonhuis- en inboedelverzekering aanvullen met deze extra verzekeringen:
Check regelmatig of je spullen en je huis nog goed verzekerd zijn. Kijk bij een verandering in je persoonlijke situatie altijd of je verzekeringen nog passen bij je nieuwe situatie.