Financieel dienstverleners vergelijken met een vergelijkingskaart
Misschien ben je geneigd om af te gaan op het goede gevoel dat je hebt bij een financieel adviseur, een bank of verzekeraar of een andere financiële dienstverlener. Toch is het goed om meerdere dienstverleners te vergelijken.
Waarom is het goed om financieel dienstverleners met elkaar te vergelijken?
1. Je kunt zien of een financieel dienstverlener je alleen helpt met het afsluiten van een contract, of ook advies geeft
Verkeerde financiële keuzes over ingewikkelde producten zoals hypotheken, pensioenen of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kunnen je veel geld schelen. Daarom kan het nuttig zijn om financieel advies te vragen (tegen betaling) in plaats van alles zelf uit te zoeken.
Wanneer kies je voor advies?
Als je wilt dat een financieel adviseur je helpt producten te vinden die bij je situatie en behoefte passen. Een adviseur heeft hiervoor de nodige kennis in huis.
Als je zelf weinig kennis of ervaring hebt met ingewikkelde producten, zoals een hypotheek of arbeidsongeschiktheidsverzekering.
2. Geeft een financieel dienstverlener advies? Dan kun je zien of dat advies onafhankelijk is
Alle adviseurs moeten je persoonlijke situatie in kaart brengen en bepalen welke producten bij je passen. Sommige financiële dienstverleners geven onafhankelijk advies. Waarom zou ik kiezen voor een onafhankelijk adviseur?
Onafhankelijke adviseurs voldoen aan twee voorwaarden:
Vergelijken groot aanbod Ze kunnen meer diverse producten overwegen. Ze kijken naar meerdere productsoorten en producten van meerdere aanbieders.
Zonder financieel belang Ze hebben er geen financieel belang bij om specifieke producten aan je te adviseren. Of ze hebben dat wel, maar niet voor alle producten waarover ze adviseren.
Een adviseur die niet onafhankelijk is overweegt dus minder diverse producten en/ of geeft advies over eigen producten.
3. Je kunt zien wat je een financieel dienstverlener ongeveer gaat betalen.
Op de vergelijkingskaart staat de gemiddelde prijs die klanten bij hen betalen. Vaak wordt de prijs hoger als je financiële situatie ingewikkelder is. Denk bijvoorbeeld aan een eigen bedrijf of als je al eens een hypotheek hebt afgesloten.
Hoe weet je of je een goede prijs betaalt?
Verzamel meerdere vergelijkingskaarten. Deze vergelijkingskaarten vind je op de website van de adviseurs, banken of verzekeraars.
Leg ze naast elkaar. Nu kun je de gemiddelde prijzen met elkaar vergelijken.
Vraag een offerte aan. Vraag een financiële dienstverlener na een oriëntatiegesprek om afspraken vast te leggen in een offerte. Dan weet je wat de dienstverlener voor je wil doen, en hoeveel je daarvoor zou betalen.
Vergelijk de offerte met de vergelijkingskaart. Bekijk in hoeverre de prijs in de offerte afwijkt van de prijs op de vergelijkingskaart. Als je financiële situatie ingewikkelder is, dan betaal je vaak meer.
Vraag meerdere offertes aan. Je kunt offertes vragen bij bijvoorbeeld twee of drie dienstverleners. En deze met elkaar vergelijken.