Ben je van plan om te gaan samenwonen of trouwen? Goed dat je nu alvast naar je geldzaken kijkt. Er zijn namelijk een paar punten waar je op moet letten.
Weet je hoeveel pensioen jullie allebei al hebben opgebouwd? Kijk naar je werknemerspensioen én naar andere manieren om te sparen voor je oude dag. Bedenk ook hoeveel je nodig hebt na jullie pensionering. Hoe hoog zijn je woonlasten dan? Is je hypotheek al afbetaald?
Als je een huurhuis hebt, schat dan in hoeveel huur je later moet betalen. Misschien is het nodig om nu al een spaarpotje op te bouwen. Zo kun je na je pensionering zonder problemen je maandlasten betalen. Check hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd via Mijnpensioenoverzicht.nl.
Bouw je bij je huidige werkgever werknemerspensioen op? Dan heeft je partner misschien ook recht op partnerpensioen. Je partner krijgt dan een uitkering wanneer jij overlijdt. Je partner moet dan wel bekend zijn bij je pensioenuitvoerder.
Ga je trouwen of ga je een geregistreerd partnerschap aan? Dan krijgt je pensioenuitvoerder hier automatisch bericht van via de gemeente.
Ga je samenwonen? Dan moet jij jouw partner zelf aanmelden bij je pensioenuitvoerder. Vaak moet je dan wel een notariële samenlevingsovereenkomst hebben. Of al een behoorlijke tijd samenwonen. Er kunnen nog meer regels gelden. Check dit bij je pensioenuitvoerder.
Misschien kun je ook aanvullend partnerpensioen verzekeren. Dan krijgt je partner meer geld na je overlijden. Je kunt dan de verzekering Anw-hiaatpensioen afsluiten. Bekijk de mogelijkheden bij je pensioenuitvoerder.
Ga je samenwonen of trouwen na de ingang van je pensioen? Dan krijgt je partner geen partnerpensioen.
Volgens de regels van de nieuwe pensioenwet hebben de volgende partners recht op een partnerpensioen:
Iemand die je bloedverwant is in de 1e of 2e graad heeft geen recht op partnerpensioen.
Als je een ex-partner hebt, heeft die als jij overlijdt mogelijk ook recht op een uitkering van je pensioenuitvoerder. Dit heet het bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen. Dat betekent dat je huidige partner een lager pensioen krijgt. Kijk in het echtscheidingsconvenant welke afspraken jij en je ex-partner hebben gemaakt. Andersom werkt het ook. Misschien heb jij recht op een deel van het pensioen van je ex.
Kinderen van een overleden ouder hebben vaak ook recht op een uitkering van de pensioenuitvoerder. Dit is het wezenpensioen. De voorwaarden voor het wezenpensioen verschillen per pensioenregeling. In veel pensioenregelingen stopt de uitkering als je kind 18 of 21 wordt. Soms loopt het wezenpensioen door tot je kind klaar is met een studie.
Een wees kan ook recht hebben op een Anw-uitkering van de overheid. Dit geldt alleen als beide ouders zijn overleden.
De nieuwe pensioenwet maakt de regels rondom wezenpensioen duidelijker. Valt jouw pensioenregeling al onder het nieuwe stelsel? Dan geldt een vaste eindleeftijd van 25 jaar. Het maximumbedrag is dan ook hoger, ongeveer 20% van het salaris van de overleden ouder.