Overlijden is iets waar je liever niet over nadenkt. Toch is het goed om te checken of je jouw nabestaanden goed achterlaat. Heb je een partner? Dan ontvangt je partner na jouw overlijden meestal een partnerpensioen. Heb je kinderen? Dan kunnen jouw kinderen recht hebben op een wezenpensioen. Partnerpensioen en wezenpensioen worden samen ook wel nabestaandenpensioen genoemd.
Zorg dat je partner en kinderen goed achterblijven. Denk aan je erfenis en kijk naar je pensioen.
Met een nabestaandenpensioen zorg je ook na je overlijden financieel voor je nabestaanden. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan heeft je partner bij de meeste pensioenuitvoerders automatisch recht op partnerpensioen. Na jouw overlijden ontvangt je partner dit levenslang.
Valt je pensioenregeling nog onder het oude pensioenstelsel? Dan kan je nabestaandenpensioen op twee manieren geregeld zijn. Op een nabestaandenpensioen op opbouwbasis blijf je recht houden. Ook als jij uit dienst was op het moment van overlijden. Heb je een nabestaandenpensioen op risicobasis en overlijd jij voor je pensioendatum? Dan krijgt je partner alleen een nabestaandenpensioen als jij op dat moment in dienst bent en deelneemt aan een pensioenregeling.
Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt je pensioenuitvoerder hier automatisch bericht van via de gemeente.
Woon je samen? Dan moet jij jouw partner zelf aanmelden bij de pensioenuitvoerder. Er gelden soms nog aanvullende regels. Dan moet je bijvoorbeeld een notarieel samenlevingscontract hebben. Of een bepaalde periode samenwonen. Check dit bij je pensioenuitvoerder.
Kinderen van een overleden ouder hebben vaak ook recht op een uitkering van de pensioenuitvoerder. Dit is het wezenpensioen. De voorwaarden voor het wezenpensioen verschillen per pensioenregeling. In veel pensioenregelingen stopt de uitkering als je kind 18 of 21 wordt. Soms loopt het wezenpensioen door tot je kind klaar is met een studie.
Een wees kan ook recht hebben op een Anw-uitkering van de overheid. Dit geldt alleen als beide ouders zijn overleden.
Als je een ex-partner hebt, heeft die mogelijk ook recht op een uitkering van je pensioenuitvoerder als jij overlijdt. Dit heet het bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen. Dat betekent dat je huidige partner een lager pensioen krijgt. Kijk in het echtscheidingsconvenant welke afspraken jij en je ex-partner hebben gemaakt.