U bent hier:Home>Uit elkaar gaan>Hoe regel je alimentatie?
Thema Uit elkaar gaan

Hoe werkt partneralimentatie

Volgens de wet moeten ex-partners elkaar onderhouden als hun huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt. Dat betekent dat er soms recht is op partneralimentatie. Samenwoners hoeven elkaar volgens de wet niet te onderhouden. Je kunt er wel afspraken over hebben gemaakt in je samenlevingscontract. Ontdek hier hoe partneralimentatie precies werkt. 

Op deze pagina

    Wanneer heb je recht op partneralimentatie?

    Partneralimentatie is een wettelijk recht. Je hebt hier bijna altijd recht op als je minder inkomen hebt dan je ex-partner en jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden. 

    Tot wanneer heb je recht op partneralimentatie?

    Dit hangt af van je situatie. Het is afhankelijk van wanneer je bent gescheiden, hoe oud je bent en of je kinderen hebt.

    Scheiding in 2020 of later

    De basisregel is dat de partneralimentatie de helft duurt van het aantal jaren dat je was getrouwd of een geregistreerd partnerschap had. Tot maximaal 5 jaar.

    Soms heb je langer recht op partneralimentatie:

    • Als je kinderen had: je ontvangt partneralimentatie tot jullie jongste kind 12 wordt.
    • Als jullie meer dan 15 jaar getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden. Als je binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt dan loopt de partneralimentatie door tot de AOW-leeftijd. Als je niet binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt en bent geboren voor 1970 dan heb je 10 jaar recht op partneralimentatie.

    Scheiding tussen 1 juli 1994 en 1 januari 2020

    De alimentatieduur is maximaal 12 jaar als je kinderen hebt of langer dan 5 jaar getrouwd was. Heb je geen kinderen én was je minder dan 5 jaar getrouwd? Dan is de alimentatieduur even lang als het huwelijk heeft geduurd.

    Hoe hoog is de partneralimentatie?

    Jullie kunnen samen afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie. Dit leg je vast in het echtscheidingsconvenant. Een mediator, advocaat of notaris kan jullie daarbij helpen. Komen jullie er niet uit? Dan stelt de rechter een bedrag vast. Dit bedrag is afhankelijk van jullie inkomens. Gekeken wordt naar wat je nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien. En wat je financieel nodig hebt om te leven zoals tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

    Belangrijke feiten over partneralimentatie

    • Als één van jullie een baan heeft en de ander vraagt bijstand aan, dan probeert de gemeente  de bijstand te verhalen op de ex-partner (ook als je had afgesproken om af te zien van partneralimentatie).
    • De partner die alimentatie ontvangt moet daar inkomstenbelasting over betalen.
    • De partner die alimentatie betaalt mag dat bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting.
    • Het bedrag aan alimentatie stijgt elk jaar mee met een door de overheid vastgesteld percentage. Dit heet indexatie.
    U bent hier:Home>Uit elkaar gaan>Hoe regel je alimentatie?