U bent hier:Home>Uit huis gaan>Op kamers
Thema Uit huis gaan

Op kamers gaan

Als je op kamers gaat wonen, komt er veel op je af. Ook financieel. Hoe weet je eigenlijk of je niet te veel betaalt voor je kamer? En welke verzekeringen moet je regelen? Je ontdekt het hier.

Op deze pagina

    Check je maximale huur

    Er zijn regels voor de maximale huurprijs van sociale woningen en kamers. Een verhuurder mag niet helemaal zelf bepalen hoeveel huur hij vraagt. De maximale huur is afhankelijk van de grootte en kwaliteit van je kamer.

    Controleer of je recht hebt op huurtoeslag

    Als je een kamer huurt, heb je meestal geen recht op huurtoeslag. Je kunt namelijk alleen huurtoeslag krijgen voor een zelfstandige woning. Dat betekent dat je een eigen toegangsdeur, toilet en keuken moet hebben.

    Huur je samen met andere studenten een zelfstandige woning? Dan kunnen jullie samen huurtoeslag aanvragen op naam van de officiële huurder.

    Je vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst. Bij de Belastingdienst kun je ook zorgtoeslag aanvragen en belastingteruggave voor jouw bijbaan.

    Check je verzekeringen

    Het belangrijk om goed te kijken wat je wel en niet verzekert. Zorg er in ieder geval voor dat je spullen goed verzekerd zijn tegen diefstal en brand. Dat gaat via een inboedelverzekering. Bij diefstal eisen verzekeraars vaak dat er sporen zijn van inbraak. Een slot op je kamer is daarom erg handig.

    Vanaf je 18e moet je een eigen zorgverzekering hebben. Verschillende verzekeraars bieden speciale pakketten voor studenten.

    Voor een aantal zaken ben je vaak nog via je ouders verzekerd. Bijvoorbeeld voor ongevallen en aansprakelijkheid. Controleer of dit bij jou ook zo is.

    Houd je uitgaven bij

    Als je op kamers gaat, verandert er veel in je uitgavenpatroon. Je moet bijvoorbeeld betalen voor je kamer, verzekeringen en boodschappen. Houd in het begin een digitaal huishoudboekje bij om te kijken hoeveel je per maand uitgeeft. Je krijgt ook veel meer post. Zorg voor een overzichtelijke administratie. Zo kun je alles snel terugvinden.

    Zorg voor een buffer

    Je kan te maken krijgen met onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld omdat er iets kapotgaat. Daarnaast zijn je uitgaven niet iedere maand even hoog. Vaak moet je in september een groot bedrag aan collegegeld en boeken uitgeven. Zorg daarom voor een buffer om dit soort kosten op te vangen. Als je geen of onvoldoende buffer hebt, begin dan nu om maandelijks een vast bedrag opzij te zetten op een spaarrekening. Je kunt hiervoor het beste een automatische overboeking instellen. Zo vergeet je het niet en bouw je zonder het echt te merken een buffer op. 

    U bent hier:Home>Uit huis gaan>Op kamers