U bent hier:Home>Samenwonen en trouwen>Trouwen: (beperkte) gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?
Thema Samenwonen en trouwen

Trouwen: (beperkte) gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Ga je binnenkort trouwen of ga je een geregistreerd partnerschap aan? Dan is het goed om afspraken te maken over jullie financiële zaken. Wat is van wie? De 3 keuzes die je hebt, leggen we hieronder uit.

Op deze pagina

    Trouwen en een geregistreerd partnerschap lijken heel erg op elkaar. Als we het op deze pagina over trouwen hebben, dan bedoelen we ook het geregistreerd partnerschap.

    Je kunt kiezen uit:

    • Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen
    • Trouwen in volledige gemeenschap van goederen 
    • Trouwen op huwelijkse voorwaarden

    Beperkte gemeenschap van goederen 

    De ‘standaard’ in Nederland is sinds 2018 de beperkte gemeenschap van goederen. Als je dus niet vooraf naar de notaris gaat, geldt voor jullie de beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent:

    • Persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven van jou. Bijvoorbeeld je eigen auto.  
    • Gezamenlijke bezittingen en schulden zijn van jullie allebei. Zowel dat wat jullie voor het huwelijk al hadden, als wat jullie er tijdens het huwelijk bij krijgen. Denk aan de tv die jullie samen kochten.
    • Erfenissen of schenkingen die je voor of tijdens het huwelijk krijgt, blijven van jou.
    • Gaan jullie uit elkaar, dan heb je recht op al je persoonlijke bezittingen en schulden. Gezamenlijke bezittingen moeten jullie verdelen. 

    Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor je partner. Het is wel belangrijk dat je je administratie goed bijhoudt. Anders krijg je hierover later misschien gedoe.  

    Volledige gemeenschap van goederen 

    Voor 1 januari 2018 trouwde je standaard in gemeenschap van goederen. Je kunt nog steeds in gemeenschap van goederen trouwen. Dat moet je voordat je trouwt via de notaris regelen. Dit zijn in het kort de gevolgen:

    • Bezittingen en schulden die voor het huwelijk van jullie persoonlijk waren, zijn na het huwelijk van jullie samen. Bijvoorbeeld de auto die jij ooit zelf kocht, is nu van jullie allebei.  
    • Alle bezittingen en schulden van tijdens het huwelijk zijn van jullie samen. Dus bijvoorbeeld ook de creditcardschuld van je partner.
    • Als je een erfenis of schenking ontvangt, dan is dit meestal van jullie samen. Dit is niet zo wanneer in het testament of de schenkingsovereenkomst staat dat de partner is uitgesloten.   
    • Gaan jullie uit elkaar, dan moeten jullie alle bezittingen en schulden delen.

    Ben je al vóór 2018 in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan geldt dit nog steeds. Wil je toch liever andere afspraken maken? Dat kan via de notaris.

    Huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden

    Willen jullie trouwen op huwelijkse voorwaarden, dan ga je naar de notaris om jullie afspraken vast te leggen. Je spreekt af wat er gebeurt met jullie bezittingen en schulden van voor, tijdens en na jullie huwelijk. Je geeft aan wat wel en wat niet gezamenlijk is, en hoe jullie alles verdelen als jullie uit elkaar gaan.  

    Wanneer één van jullie tijdens het huwelijk een eigen bedrijf wil starten, is het verstandig om huwelijkse voorwaarden af te spreken. Zo wordt je partner niet aansprakelijk voor jouw schulden.

    Wat er gebeurt met ontvangen erfenissen en giften

    Als jullie niet naar de notaris gaan, trouwen jullie in beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij is geregeld dat ontvangen schenkingen en erfenissen van de partner zijn die ze ontvangt. Als jullie uit elkaar gaan, hoeven jullie de ontvangen schenking of nalatenschap niet te verdelen.

    Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan valt een schenking of erfenis in de gemeenschap. Dat betekent dat jullie er allebei recht op hebben. Het komt daarom vaak voor dat mensen iets schenken of nalaten met een uitsluitingsclausule. Dat betekent dat de partner wordt uitgesloten en dat de schenking of erfenis alleen van de ontvanger is.

    Wat er gebeurt als één van jullie overlijdt

    Als één van jullie overlijdt, gaan de bezittingen en schulden naar de erfgenamen. Vaak zijn dat de partner en kinderen. Als je erft dan moet je misschien erfbelasting betalen. Dat is zo wanneer je meer erft dan de vrijstelling.

    Maar hoeveel erf je eigenlijk? Dat ligt aan het vermogen voor het overlijden én de manier waarop jullie zijn getrouwd. De erfenis bestaat namelijk uit al het privévermogen van de overledene én de helft van het gezamenlijke vermogen. 

    Hoe je trouwt (of een geregistreerd partnerschap aangaat) is dus van invloed op de hoogte van de erfenis. Laat je hierover voor je huwelijk of partnerschap goed adviseren door bijvoorbeeld een notaris.

    U bent hier:Home>Samenwonen en trouwen>Trouwen: (beperkte) gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?