U bent hier:Home>Samenwonen en trouwen>Samenwonen en jullie huis
Thema Samenwonen en trouwen

Samenwonen en jullie huis 

Samenwonen is een leuke en spannende stap. Er verandert veel in je geldzaken. Goede afspraken zorgen voor duidelijkheid. Lees onze tips, dan weet je wat je naast een samenlevingsovereenkomst nog meer moet regelen.

Op deze pagina

    Huurhuis: de ene partner trekt bij de ander in 

    Het huurcontract staat op naam van degene die er al woont. Vraag aan de verhuurder of de andere partner medehuurder mag worden. Dat is om 2 redenen slim:

    • Bij overlijden kan de andere partner in de woning blijven wonen
    • Als jullie uit elkaar gaan, mogen jullie zelf bepalen wie in de woning blijft wonen

    Vinden jullie dat de ene partner meer recht heeft op de woning? Bijvoorbeeld omdat hij of zij er al lang woont? Maak dan afspraken over wie in de woning blijft als jullie uit elkaar gaan en leg dit goed vast.

    Je kunt niet zomaar medehuurder worden. Veel verhuurders willen dat je al 2 jaar samenwoont en zelf voldoende verdient voordat je medehuurder mag worden.

    Huurhuis: samenwonen in een nieuwe woning 

    Zorg ervoor dat jullie allebei in het huurcontract staan als huurder. Dat is handig als jullie uit elkaar gaan of als iemand overlijdt.

    Koophuis: de ene partner trekt bij de ander in

    Voordat jullie samenwoonden was de één eigenaar van de woning en betaalde alle kosten. Bijvoorbeeld de hypotheek en verzekeringen. Die kosten kunnen jullie nu op verschillende manieren verdelen:

    • De intrekkende partner betaalt huur of betaalt een deel van de hypotheekrente.
    • De intrekkende partner betaalt ook mee aan de aflossing. Hierdoor stijgt het vermogen van degene die eigenaar is van de woning. Maak daarom afspraken over het verdelen van de winst of het verlies als het huis wordt verkocht of als jullie uit elkaar gaan.
    • De intrekkende partner wordt mede-eigenaar. Dit regel je bij de notaris. Bij de hypotheekverstrekker regel je dat de hypotheek op 2 namen komt te staan. Dit heeft gevolgen voor jullie belastingen.

    Koophuis: samen een huis kopen 

    Jullie worden allebei eigenaar van het nieuwe huis en betalen samen de woonlasten. Denk ook na over wat er gebeurt als één van jullie overlijdt. Hebben jullie geen kinderen of testament? Neem dan een verblijvingsbeding op in jullie samenlevingsovereenkomst. Zo voorkom je dat de langstlevende partner het huis uit moet omdat de helft van de woning naar de erfgenamen gaat. 

    Ben je benieuwd wat je nog meer moet regelen als samenwoners om later gedoe te voorkomen? Bekijk dan onze tips voor samenwoners.

    Wat is een verblijvingsbeding?

    Een verblijvingsbeding is een afspraak in jullie samenlevingsovereenkomst. Overlijdt een van jullie? Dan worden jullie gezamenlijke bezittingen eigendom van de langstlevende partner. De familie van de overleden partner krijgt niets van jullie gezamenlijk bezit. Zonder verblijvingsbeding zouden zij daar wel recht op hebben. En misschien moet je dan wel jullie gezamenlijke woning verkopen.

    U bent hier:Home>Samenwonen en trouwen>Samenwonen en jullie huis