U bent hier:Home>Samenwonen en trouwen>Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?
Thema Samenwonen en trouwen

Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?

Als je gaat samenwonen is het belangrijk om goede afspraken te maken. Die afspraken kun je vastleggen in een samenlevingscontract. Je kunt natuurlijk ook trouwen, of een geregistreerd partnerschap sluiten. De drie opties op een rij.

Op deze pagina

    Samenlevingscontract

    In een samenlevingscontract maak je afspraken over:

    • De verdeling van jullie inkomsten en uitgaven.
    • Welke bezittingen van wie zijn (handig als je uit elkaar gaat).
    • Wat er gebeurt met gezamenlijke bezittingen als een van jullie overlijdt.

    Als samenwoners ben je volgens de wet geen erfgenaam van elkaar. Wil je wel dat je partner al jouw bezittingen erft? Dan moet je een testament opstellen bij de notaris. Je kunt in een samenlevingscontract wel afspreken dat je partner alle gezamenlijke bezittingen mag hebben als één van jullie overlijdt. Bijvoorbeeld het huis of de tv die jullie samen hebben gekocht. Dat heet een verblijvingsbeding.

    Als je bezittingen erft, dan betaal je daarover erfbelasting. Over een deel van de erfenis hoef je geen belasting te betalen. Die vrijstelling is voor partners hoger dan voor andere erfgenamen. Je bent partner voor de erfbelasting als je:

    • Getrouwd bent of een geregistreerd partner hebt.
    • Minimaal 6 maanden een notarieel samenlevingscontract hebt.
    • Minimaal 5 jaar samenwoont zonder notarieel samenlevingscontract.

    Voor een samenlevingscontract hoef je niet per se naar de notaris. Maar het heeft dus wel voordelen om dat wel te doen.

    Trouwen

    Een huwelijk sluit je bij een ambtenaar van de burgerlijke stand van een gemeente. Je hebt de verplichting om voor elkaar te zorgen en wordt automatisch elkaars erfgenaam.

    Je trouwt standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dit zegt iets over de verdeling van jullie bezittingen en schulden voor en tijdens het huwelijk. Je kunt ook andere afspraken maken. Hiervoor moet je wel naar de notaris. Bijvoorbeeld dat alle bezittingen en schulden van jullie samen worden. Je trouwt dan in volledige gemeenschap van goederen. Je kunt ook trouwen op basis van huwelijkse voorwaarden. Jullie maken dan eigen afspraken over de verdeling van bezittingen en schulden.  

    Geregistreerd partnerschap

    Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. Het belangrijkste verschil is de manier van uit elkaar gaan. Als je getrouwd bent, kun je alleen scheiden via de rechter. Ben je geregistreerd partner en heb je geen kinderen? Dan kan dat ook via een notaris of advocaat.  

    Geregistreerd partners hebben de verplichting om voor elkaar te zorgen en worden automatisch elkaars erfgenaam. Ook hierbij is de standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Kies je voor een volledige gemeenschap van goederen of partnerschapsvoorwaarden? Dan moet je hiervoor naar de notaris.

    U bent hier:Home>Samenwonen en trouwen>Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?