Als je gelukkig met elkaar bent, denk je er liever niet over na. Toch is het slim om jezelf af te vragen ‘Wat als het misgaat?’ Zo voorkom je onnodig gedoe als het toch zover komt. Met onderstaande checklist kun je het gesprek met je partner aangaan. Hopelijk voorkom je zo financiële problemen bij een scheiding.
Het is belangrijk om bij te houden wat van wie is. Dat maakt het makkelijker om jullie bezittingen en schulden te verdelen als jullie uit elkaar zouden gaan.
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan zijn er wettelijke regels over die verdeling. Hierbij is het belangrijk ‘hoe’ jullie getrouwd zijn. In volledige gemeenschap, in beperkte gemeenschap of op huwelijkse voorwaarden.
Heb je geen huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden laten opstellen door de notaris? Dan zijn jullie getrouwd in volledige gemeenschap van goederen. Daaronder vallen bijvoorbeeld jullie spaargeld, spullen, erfenissen, schenkingen, schulden en een eigen bedrijf. Ga je ooit scheiden, dan moet je alles gelijk verdelen. Dat eerlijk delen geldt vaak niet voor schenkingen en erfenissen als je deze hebt gekregen met een uitsluitingsclausule. Daarin staat dat het geld alleen voor de ontvanger is en niet voor een partner.
Ging je voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap naar de notaris? Dan hebben jullie huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. In deze voorwaarden staan afspraken over jullie bezittingen en schulden en wat jullie doen in het geval dat jullie uit elkaar gaan.
Dan ben je in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd, tenzij jullie andere afspraken maakten bij de notaris.
Beperkte gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden van tijdens het huwelijk van jullie samen zijn. Ga je uit elkaar? Dan moet je die 50/50 verdelen.
Wat voor het huwelijk van jullie persoonlijk was, blijft tijdens het huwelijk van die persoon. Erfenissen en schenkingen voor of tijdens het huwelijk zijn ook persoonlijke bezittingen.
Alle persoonlijke bezittingen hoeven jullie na een scheiding niet te verdelen. Het is wel belangrijk dat jullie dat allemaal goed bijhouden. Doe je dat niet en ontstaat er gedoe over wat van wie is? Dan is het bezit of de schuld gemeenschappelijk als niemand kan bewijzen van wie het is.
Misschien zijn jullie wel naar de notaris geweest voordat jullie trouwden. Dan ben je in volledige gemeenschap van goederen getrouwd, of op basis van huwelijkse voorwaarden.
Bij een scheiding gebeurt het regelmatig dat een deel van de bezittingen wordt ‘vergeten’. De ene partner vertelt de ander niet dat hij of zij nog ergens een spaarpotje heeft. Dit gebeurt vooral met lijfrenteverzekeringen voor pensioen. Zet daarom nu samen al jullie vermogen op een rij. Inclusief pensioen. Zo weten jullie allebei wat het vermogen is. Ook handig als één van jullie overlijdt.
Het verdelen van de inboedel leidt vaak tot ruzie bij een scheiding. Het kan helpen als je weet wat spullen waard zijn. Bewaar daarom de bonnen van grotere aankopen die jullie samen doen, of maak er een foto van.
Tijdens jullie relatie zijn jullie samen verantwoordelijk voor jullie financiële zaken. Het kan zijn dat de één meer verdient dan de ander. Bijvoorbeeld omdat de één meer werkt of meer verdient per uur. Gaan jullie uit elkaar? Dan moet de partner die het meest verdient misschien partneralimentatie betalen aan de ander. Dit leidt vaak tot ruzie.
Bespreek daarom nu al wat jullie hiervan vinden. Doe dat ook op het moment dat één van jullie minder gaat werken.
Je kunt niet afspreken dat er geen recht is op partneralimentatie. Dat mag wettelijk niet. Je kunt wel ruimere afspraken maken. Dan spreek je af dat de partneralimentatie hoger is dan het wettelijke minimum.
Houd er rekening mee dat minder werken ook betekent dat je minder pensioen opbouwt.
Hopelijk komt het er nooit van. Maar wil je toch weten wat er komt kijken bij een scheiding? Bekijk dan ons overzicht met tips.