U bent hier:Home>Pensioen>Alles over pensioen op een rij
Thema Pensioen

Alles over pensioen op een rij

Pensioen lijkt voor veel mensen ver weg. Toch is pensioen dichterbij dan je denkt. Check daarom hoe jouw pensioenzaken ervoor staan. Op deze pagina geven we antwoord op zeven veelgestelde vragen over pensioen.

Op deze pagina

    1. Wat is pensioen?

    In Nederland is het normaal om tot een bepaalde leeftijd te werken. Daarna ga je met pensioen. Ook dan is er een inkomen nodig.

    Je pensioeninkomen kan uit vijf onderdelen bestaan:

    1. Een uitkering van de Nederlandse overheid: de AOW (Algemene Ouderdomswet).
    2. Een uitkering van je pensioenuitvoerder. Veel werkgevers zijn aangesloten bij een pensioenuitvoerder. Maandelijks wordt een bedrag van je inkomen ingehouden voor de pensioenpremie.
    3. Een persoonlijke aanvulling, bijvoorbeeld in de vorm van lijfrentes of bankspaartegoeden.
    4. Eigen vermogen zoals spaargeld en beleggingen.
    5. Inkomen uit (deeltijd)werk.

    2. Wanneer ga je met pensioen?

    Je ontvangt AOW vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt. De AOW-leeftijd is op dit moment 67 jaar. Vanaf 2028 is dit 67 jaar en 3 maanden. In de toekomst kan de AOW-leeftijd verder stijgen. Dit hangt af van de gemiddelde levensverwachting.

    Je beslist zelf wanneer je stopt met werken. Doe je dat vroeg? Dan ontvang je nog geen AOW-uitkering. Met je pensioenuitvoerder kun je afspreken dat je al wel pensioen ontvangt. Dit heeft wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Je bouwt namelijk minder lang pensioen op én het bedrag wordt over een langere periode verdeeld. Op de website van je pensioenuitvoerder kun je zien hoeveel pensioen je dan nog overhoudt. Hiervoor kun je ook de website Mijnpensioenoverzicht.nl gebruiken.

    Er zijn verschillende manieren waarop je jouw pensioen eerder kan laten ingaan. Laat je hierover goed adviseren en vergelijk de voor- en nadelen.

    3. Hoeveel AOW en pensioen krijg je?

    De hoogte van je AOW-uitkering hangt af van je woonsituatie (alleenstaand of samenwonend) en hoelang je in Nederland hebt gewoond en/of gewerkt. Geef veranderingen in je woonsituatie daarom binnen vier weken door aan de SVB.

    Misschien ontvang je later minder AOW dan je nu verwacht. Bijvoorbeeld omdat je een tijd in het buitenland woonde. Of omdat je partner (veel) jonger is en nog geen recht heeft op een AOW-uitkering. Ook kan het voorkomen dat je een uitkering krijgt die stopt terwijl je nog geen AOW ontvangt. Bijvoorbeeld omdat de AOW-leeftijd is verhoogd. Zo’n AOW-gat is vervelend, dus bereid je hier goed op voor.

    Werk je in loondienst? Dan is de kans groot dat je werknemerspensioen hebt opgebouwd. Hoeveel pensioen je krijgt, vind je op Mijnpensioenoverzicht.nl. Heb je het vermoeden dat er iets ontbreekt? Neem dan contact op met de pensioenuitvoerder.

    Ben je zelfstandig ondernemer? Dan moet je zelf je pensioen regelen. Dat pensioen vind je niet op Mijnpensioenoverzicht.nl. 

    4. Heb je genoeg aan je pensioen?

    Bereken hoeveel geld je nodig hebt als je stopt met werken. Hoe hoog zijn je woonlasten straks? Wat voor wensen heb je na je pensionering? Check of het pensioen, spaargeld en je eventuele andere inkomsten hoog genoeg zijn om je kosten te betalen. Hiervoor kun je een (digitaal) huishoudboekje gebruiken. Houd er rekening mee dat je zorgkosten kunnen stijgen. Ook je belastingen en toeslagen veranderen na je pensioen. 

    5. Is het nodig om je pensioen aan te vullen?

    Als je weet hoe hoog je pensioen is, kun je inschatten of dit genoeg is om straks het leven te leiden dat je graag zou willen. Als het nodig is kun je zelf maatregelen nemen. Bijvoorbeeld extra geld opzij zetten of je hypotheek (versneld) aflossen.

    6. Wat gebeurt er met je pensioen bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden of een scheiding?

    Arbeidsongeschiktheid

    Als je tijdelijk niet kunt werken door ziekte dan bouw je misschien toch pensioen op. Of dit voor jou geldt zie je in jouw pensioenregeling. Ontvang je een WIA-uitkering? Dan bouw je geen pensioen op.

    Werkloosheid

    Vaak stopt de pensioenopbouw zodra je uit dienst gaat. Soms is het wel mogelijk om het partnerpensioen door te laten lopen tot je een nieuwe baan hebt gevonden. Vraag je pensioenuitvoerder naar de mogelijkheden.

    Overlijden

    Wanneer je overlijdt, stopt jouw AOW al na een dag. Als jouw partner ook AOW ontvangt, dan wordt het bedrag van je partner aangepast. Je partner krijgt dan recht op een hogere AOW-uitkering.

    Als je pensioen opbouwt bij een pensioenuitvoerder, is er vaak ook een nabestaandenpensioen geregeld. Als jij overlijdt hebben jouw nabestaanden mogelijk recht op een uitkering. Voor de hoogte van het nabestaandenpensioen maakt het vaak uit of je voor of na de pensioendatum overlijdt en wat voor type pensioen je hebt.

    Het is belangrijk dat jouw partner bekend is bij je pensioenuitvoerder. Dit is zo wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Als je samenwoont, moet je dit zelf doorgeven.

    Echtscheiding

    Het pensioen dat jullie opbouwden tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap moeten jullie verdelen. In principe krijgen jullie allebei de helft. Jullie kunnen hier ook andere afspraken over maken. Mogelijk heeft je ex-partner ook recht op een deel van je nabestaandenpensioen. Dit pensioen gaat af van het nabestaandenpensioen voor je nieuwe partner.

    7. Wat moet je doen als je bijna met pensioen gaat?

    Als je bijna met pensioen gaat, moet je veel regelen. Met de persoonlijke checklist van de overheid zie je wat je allemaal moet doen.

    Wil je na het lezen van deze pagina aan de slag met je pensioen? Check dan onze tool om te kijken wat je nu al kunt regelen.

    U bent hier:Home>Pensioen>Alles over pensioen op een rij