Veranderingen nieuw pensioenstelsel
Sinds 1 juli 2023 zijn er nieuwe regels voor pensioen. Dit heeft gevolgen voor iedereen die via een werkgever pensioen opbouwt. Het kan nog even duren voor je er iets van merkt. Pensioenuitvoerders hebben tot 1 januari 2027 de tijd om volgens de nieuwe regels te gaan werken. Op deze pagina leggen we je uit wat je kunt verwachten van het nieuwe pensioenstelsel.
Waarom is er een nieuw pensioenstelsel nodig?
Het Nederlandse pensioenstelsel is volgens onderzoek al jarenlang een van de beste ter wereld. Maar waar vroeger de meeste mensen hun hele leven hetzelfde werk deden, veranderen ze nu steeds vaker van baan. Of gaan als zelfstandige werken. Daarnaast is er meer behoefte aan transparantie. Hierdoor waren er nieuwe regels nodig.
Wat blijft hetzelfde?
- Vanaf je AOW-leeftijd ontvang je AOW van de overheid.
- Veel mensen bouwen aanvullend pensioen op via de werkgever. Dat blijft zo.
- Je ontvangt AOW en aanvullend pensioen zo lang je leeft.
- Bij overlijden krijgt je partner vaak een nabestaandenpensioen, ook als je overlijdt voordat je met pensioen gaat.
- In de meeste gevallen blijf je pensioen opbouwen als je arbeidsongeschikt raakt.
- Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals vakbonden of ondernemingsraden, blijven samen afspraken maken over pensioenregelingen.
Wat verandert er?
Zekerheid uitkering:
Oude pensioenstelsel
De meeste werknemers in Nederland hebben op dit moment een pensioenregeling met afspraken over de hoogte van de pensioenuitkering. De verwachting hierover kan/kon door de geldende regels niet altijd door alle uitvoerders worden waargemaakt. Ongeveer een miljoen mensen hebben al een premieregeling waarbij er afspraken zijn over de inleg. Komende jaren gaan we allemaal over naar premieregelingen.
Nieuwe pensioenstelsel
Vanaf 2027 heeft iedereen een premieregeling. Dan zijn er afspraken met de werkgever en pensioenuitvoerder over de inleg. De inleg en het rendement daarop vormen samen het persoonlijke pensioenvermogen, bedoeld voor een levenslange pensioenuitkering. Als het goed gaat met de economie kan de uitkering sneller omhoog dan in de oude pensioenregelingen. Maar het kan ook omlaag als het economisch slechter gaat.
Verhogen of verlagen uitkering:
Oude pensioenstelsel
Er zijn strenge regels voor het verhogen of verlagen van de uitkering. Als het goed gaat met de economie, of als prijzen stijgen, duurt het daarom lang voordat de pensioenen meestijgen. En vaak lukte dat niet.
Nieuwe pensioenstelsel
De regels veranderen. Pensioenuitkeringen kunnen eerder stijgen als het goed gaat met de economie. Maar ze kunnen ook omlaag als het economisch slechter gaat. Er is wel een buffer. Hierdoor worden te grote schommelingen voorkomen.
Nabestaandenpensioen:
Oude pensioenstelsel
Er gelden verschillende regels. Soms wordt nabestaandenpensioen opgebouwd. Je nabestaanden hebben daar dan ook recht op als je overlijdt nadat je uit dienst bent. Soms is het nabestaandenpensioen verzekerd op risicobasis. Je nabestaanden krijgen het dan alleen als jij overlijdt terwijl je in dienst was. Door de verschillende regels weten veel mensen niet waar ze aan toe zijn en of ze nog zelf iets moeten regelen.
Nieuwe pensioenstelsel
Het nabestaandenpensioen is altijd verzekerd op risicobasis. Dit biedt duidelijkheid. Als je overlijdt terwijl je in dienst bent, dan is het nabestaandenpensioen een percentage van je laatste loon. Als je overlijdt nadat je met pensioen bent gegaan, dan is de hoogte van het nabestaandenpensioen afhankelijk van wat je aan ouderdomspensioen hebt opgebouwd en hoeveel jaren je hebt gewerkt.
Pensioenopbouw:
Oude pensioenstelsel
Je mag vanaf je 21e deelnemen aan een pensioenregeling.
Nieuwe pensioenstelsel
Je mag sinds 1 januari 2024 vanaf je 18e deelnemen aan een pensioenregeling.
Keuzemogelijkheden aanvullend pensioen:
Oude pensioenstelsel
Je kunt eerder of later met pensioen gaan. Daarnaast kun je kiezen voor een hoog-laag pensioen. Je krijgt dan niet iedere maand hetzelfde bedrag, maar een tijd een hoge uitkering en een tijd een lage uitkering.
Nieuwe pensioenstelsel
Je houdt dezelfde keuze-opties. Verder wordt in de Tweede Kamer gesproken over mogelijkheden om op je pensioendatum eenmalig maximaal 10% van je pensioenvermogen op te nemen. Dit betekent wel dat je daarna een lagere uitkering zou krijgen. Om deze eenmalige opname mogelijk te maken is een wetswijziging nodig. Die is nu nog in behandeling.
Wanneer weet ik wat er voor mij verandert?
Wat de gevolgen zijn voor jouw pensioen hoor je van je pensioenuitvoerder of werkgever. De nieuwe regels voor pensioen gelden sinds 1 juli 2023, maar de veranderingen van de verschillende pensioenregelingen gebeurt stap voor stap. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenuitvoerders werken volgens de nieuwe regels. Hierover maken pensioenuitvoerders afspraken met de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals vakbonden of ondernemingsraden. Je ontvangt van je pensioenuitvoerder of je werkgever informatie over wanneer jouw pensioen wordt aangepast.
Wat kan ik zelf doen?
Je kunt alvast bekijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en wat het verwachte pensioenbedrag is na pensionering. Ook kun je zien hoeveel AOW je straks krijgt, en vanaf welke leeftijd. Kijk voor het overzicht van pensioen en AOW op Mijnpensioenoverzicht.nl. Check of je voldoende pensioen opbouwt of dat het wellicht nodig is om je pensioen aan te vullen.