Als je uit elkaar gaat, moeten jullie je bezittingen verdelen. Bijvoorbeeld jullie huis en spaargeld. Maar ook het pensioen dat jullie opbouwden. Hier lees je op welke pensioenzaken je moet letten als je uit elkaar gaat. Verdelen van pensioen bij scheiding is ingewikkeld. Vraag daarom altijd hulp van een expert.
Iedereen die in Nederland woont, bouwt automatisch AOW op. Het recht op een AOW-uitkering is van jouzelf. Dat hoef je niet te verdelen. Ontvang je al AOW en ga je scheiden? Dan krijg je als alleenstaande een hogere AOW-uitkering.
Werken jij en/of je ex-partner in loondienst? Dan bouwen jullie vaak ook ouderdomspensioen op. Dit moet je verdelen als jullie uit elkaar gaan. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat jullie opbouwden tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. De jaren dat jullie samenwoonden tellen niet mee. Elke ex-partner krijgt de helft van het ouderdomspensioen. Dat is wettelijk zo geregeld. Jullie kunnen ook andere afspraken maken. Het is wel belangrijk dat je binnen 2 jaar het formulier verdeling ouderdomspensioen opstuurt naar jullie pensioenuitvoerders.
Misschien hebben jullie ook zelf gespaard voor je pensioen. Bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering, een koopsompolis of een bankspaarrekening. Deze bedragen moet je ook verdelen. Informeer bij je verzekeraar of bank hoe je dit moet aanpakken. Je kunt ook de hulp van een financieel adviseur inschakelen.