(Be)sparen voor een financiële buffer belangrijk voornemen voor 2025
Ruim driekwart van de Nederlandse huishoudens (78%) geeft aan gemakkelijk rond te kunnen komen (2023: 76%, 2022: 69%). Tegelijkertijd heeft ook ruim één op de vijf (22%) moeite met rondkomen en maken zeven op de tien Nederlanders (71%) zich zorgen over de stijgende kosten van producten. Hoewel 90% van de Nederlanders een financiële buffer belangrijk vindt, geeft een kwart (25%) aan een onverwachte uitgave van €2.000 niet te kunnen betalen. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd door MarketResponse onder een representatieve steekproef van 1.006 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Voor 2025 staat sparen voor een buffer hoog op de agenda van Nederlanders: 51% noemt dit als financieel voornemen wanneer zij verschillende opties krijgen voorgelegd, een stijging ten opzichte van voorgaande jaren (2023: 43%, 2022: 41%). Andere veelgenoemde voornemens zijn minder onnodige uitgaven (44%) en zuiniger aan doen (42%). Wanneer Nederlanders gevraagd wordt op welke kosten ze willen besparen, worden vooral luxe uitgaven genoemd zoals winkelen (45%) en uit eten gaan (37%), maar ook de dagelijkse boodschappen (42%). Steeds minder mensen willen bezuinigen op energie/gas (2024: 32%, 2023: 37%, 2022: 47%).
“Veel Nederlanders ervaren hun financiële situatie als positief, maar de zorgen over stijgende prijzen zijn groot. Bovendien heeft een aanzienlijk deel van de huishoudens geen buffer voor noodgevallen”, zegt Christian Meijer, hoofd van Wijzer in geldzaken. “Zonder spaarbuffer kun je snel in de problemen komen. Gelukkig lijkt een steeds groter deel van de Nederlanders zich daarvan bewust en willen ze hiervoor (be)sparen. Het is wel de vraag of iedereen dat gaat lukken, want uit ons onderzoek blijkt ook dat mensen moeite hebben om impulsaankopen te vermijden en soms meer uitgeven dan ze zouden willen.”
Naast de invloed die Nederlanders zelf op hun portemonnee hebben, zijn er per 1 januari 2025 ook diverse veranderingen in wet- en regelgeving met gevolgen voor de portemonnee. Een toenemend aantal Nederlanders (50%) heeft geen duidelijk beeld van de financiële gevolgen in het nieuwe jaar (2023: 45%, 2022: 41%). Zo blijven de accijnstarieven op benzine, diesel en LPG in 2025 gelijk aan de tarieven van afgelopen jaar; 28% van de Nederlanders is hier niet mee bekend. Daarnaast geldt vanaf 1 januari 2025 voor elektrische auto’s een tarief van 25% van de motorrijtuigenbelasting, waar tot eind 2024 nog een vrijstelling gold (en voor plug-in hybride auto’s 75%, was 50%); 26% van de Nederlanders is hier niet van op de hoogte en nog eens 19% heeft wel gehoord over deze verandering, maar weet niet wat het inhoudt.
Christian Meijer: “Om verrassingen te voorkomen, helpt het om ook in het nieuwe jaar inzicht te hebben in je financiële situatie. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer mensen het begin van het jaar zien als een goed moment om overzicht te creëren in hun financiële situatie. Wijzer in geldzaken helpt je financieel voor te bereiden op het nieuwe jaar met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij? 2025’. Hiermee krijg je als consument snel inzicht in de belangrijkste wijzigingen voor jouw persoonlijke financiële situatie.’
Meer informatie over dit bericht:
Jelle Strikwerda, tel: 06 50 15 86 54.
pers@wijzeringeldzaken.nl, wijzeringeldzaken.nl/pers of X.com/wijzeringeld
Over Wijzer in geldzaken
Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om mensen in Nederland voor te bereiden op het maken van financiële keuzes. Het platform wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en Nibud. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. www.wijzeringeldzaken.nl