Op deze pagina vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over pensioen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag dan via het formulier onderaan deze pagina.
Als je meerdere pensioeninkomsten hebt bestaat de kans dat je meer belasting moet afdragen dan er ingehouden wordt. Dat kan twee oorzaken hebben. Door de optelsom van pensioenpotjes komt je verzamelinkomen misschien in een hogere belastingschijf terecht, wat later verrekend wordt met de inkomstenbelasting. Dit kan gebeuren omdat pensioenuitvoerders niet weten wat je verder nog aan uitkeringen ontvangt. Ook kan het voorkomen dat de loonheffingskorting door meerdere uitkeringsinstanties wordt toegepast. Het is dus niet zo dat je meer belasting moet betalen als je met pensioen gaat. In feite heb je gedurende het jaar te weinig betaald. In algemene zin betalen gepensioneerden een lager belastingtarief dan werkenden. Kijk hier voor de actuele tarieven.
Meer informatie over de gevolgen van meerdere pensioenuitkeringen is te vinden op de site van de Belastingdienst.
Bij het aanvragen van de AOW-uitkering bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en je werkgeverspensioenen wordt gevraagd om een loonheffingsverklaring in te vullen. Op deze verklaring kun je aangeven of er rekening moet worden gehouden met de loonheffingskorting. Het advies is om de heffingskorting te laten verrekenen met de hoogste uitkering. Op deze manier wordt vaak al voorkomen dat je achteraf moet bijbetalen.
Ook kan de bijbetaling worden veroorzaakt doordat je totale pensioen in een hogere belastingschijf valt. Over de eerste belastingschijf (tot ongeveer 35.000) betaal je na je AOW-leeftijd 19,17% belasting, over de volgende schijf (tot ongeveer 70.000) betaal je 37,07% belasting en over het meerdere 49,5%. Wanneer je 3 uitkeringen hebt van 15.000,- dan wordt over alle uitkeringen maximaal 19,17% belasting ingehouden. Maar het totaal is 45.000,- waardoor je over 10.000 37,07% belasting had moeten betalen.
Je kunt daarom ook vragen aan SVB en alle pensioenuitvoerders om geen rekening te houden met de loonheffingskorting. In dat geval ontvangt je iedere maand een lagere uitkering.
Je kunt een voorlopige aanslag aanvragen. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Een voorlopige aanslag voor volgend jaar aanvragen heeft nog een voordeel. Dan betaal je elke maand een stukje in plaats van in één keer een groot bedrag. Kijk op de site van de Belastingdienst vanaf wanneer je de voorlopige aanslag kunt aanvragen. Ook kun je nu alvast geld opzijzetten zodat je straks makkelijk je aanslag kunt betalen.
Vroeger kreeg iedereen AOW op 65-jarige leeftijd. Dat is veranderd. Bekijk jouw AOW-leeftijd op www.jouwaowleeftijd.nl
Nee, dit is niet altijd het geval. Soms verschillen de pensioenleeftijd en de AOW-leeftijd van elkaar. Kijk voor je AOW-leeftijd op www.jouwaowleeftijd.nl. Je pensioenleeftijd zie je op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Dat betekent dat je pensioen later ingaat dan je AOW. Je kunt je pensioen vervroegen. Dat heeft wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Je krijgt dan een lager pensioen. Je kunt ook gewoon doorwerken tot je nieuwe pensioendatum. Dat heeft geen gevolgen voor de AOW. Die gaat gewoon in.
Bij veel pensioenregelingen kun je eerder met pensioen. Voor elk jaar dat je eerder stopt met werken, ontvang je levenslang 5% tot 8% minder pensioen. Stop je bijvoorbeeld twee jaar eerder met werken? Dan krijg je 10% tot 16% minder pensioen dan wanneer je doorwerkt tot je pensioendatum.
Op MijnPensioenoverzicht.nl kun je zien wat er met je pensioen gebeurt als je twee jaar eerder stopt met werken.
De AOW kun je niet eerder laten ingaan.
Vaak kun je met deeltijdpensioen. Informeer bij je pensioenuitvoerder naar de mogelijkheden. Deeltijdpensioen heeft wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen als je helemaal stopt met werken. Je krijgt minder dan wanneer je niet kiest voor deeltijdpensioen. Het Geldplan Bijna Pensioen van het Nibud laat je zien welke keuzes je hebt.
Dat hangt van je AOW-leeftijd af en de leeftijd waarop je met pensioen bent gegaan:
Je kunt verschillende dingen doen:
* Bij veel pensioenregelingen kun je de hoogte van het pensioen laten variëren. Je ontvangt de eerste jaren een hoger pensioen dan op latere leeftijd. Ook is het bij veel uitvoerders mogelijk om te kiezen voor een AOW-overbruggingspensioen. Wil je weten of dat bij jouw pensioen kan? Neem dan contact op met je pensioenuitvoerder.
Heb je geen mogelijkheid om het AOW-gat te overbruggen? Dan kun je overbruggingsregeling (OBR) aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank. Kijk op de website van de SVB of je een OBR kunt krijgen en hoeveel deze ongeveer is.
Dat hangt van je AOW-leeftijd af:
Werk je in loondienst? Vraag je werkgever dan om geen loonheffingskorting toe te passen. En misschien kom je door je bijverdiensten in een hoger belastingtarief. Hou er rekening mee dat je extra belasting moet betalen over je inkomsten.
Je pensioen kan bestaan uit vijf onderdelen: AOW, werknemerspensioen, een lijfrente, vermogen en misschien blijf je wel deels doorwerken. Dat is de Pensioenschijf van vijf. Wil je zelf je Pensioenschijf van vijf berekenen en nagaan of je inkomen straks voldoende is? Bekijk dan de informatie over de Pensioenschijf van vijf (Link naar de website van Nibud).
Je kunt op verschillende manieren je pensioen aanvullen:
Bekijk de tips op Wijzer in geldzaken en ga na welke mogelijkheid het beste bij je past. Begin zo vroeg mogelijk met nadenken over het aanvullen van je pensioen.
We willen dat iedereen in Nederland een goed pensioen kan krijgen. Ook de generaties na ons. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. De nieuwe regels voor pensioen gaan in vanaf 1 juli 2023.
Wat de gevolgen zijn voor jouw pensioen hoor je van je pensioenuitvoerder of werkgever. De nieuwe regels voor pensioen gaan in op 1 juli 2023, maar de invoering van de regels gebeurt stap voor stap. Dit doen de pensioenuitvoerders samen met de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals vakbonden of ondernemingsraden.
Je kunt wel alvast kijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en wat het verwachte pensioenbedrag is na pensionering. Ook kun je zien hoeveel AOW je straks krijgt en vanaf welke leeftijd. Kijk voor het overzicht van pensioen en AOW op de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Check of je voldoende pensioen opbouwt of dat het wellicht nodig om je pensioen aan te vullen.
Wat de gevolgen zijn voor jouw pensioen hoor je van je pensioenuitvoerder of werkgever. De nieuwe regels voor pensioen gaan in op 1 juli 2023, maar de invoering van de regels gebeurt stap voor stap. Dit doen de pensioenuitvoerders samen met de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals vakbonden of ondernemingsraden. Je ontvangt van de pensioenuitvoerder of je werkgever wanneer jouw pensioen wordt aangepast. Check of zij de juiste contactgegevens van jou hebben.
Je kunt alvast bekijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en wat het verwachte pensioenbedrag is na pensionering. Ook kun je zien hoeveel AOW je straks krijgt, en vanaf welke leeftijd. Kijk voor het overzicht van pensioen en AOW op de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Check of je voldoende pensioen opbouwt of dat het wellicht nodig om je pensioen aan te vullen.
Nee. Als je een WW-uitkering ontvangt, stopt bij de meeste uitvoerders de opbouw van je pensioen. Bij sommige uitvoerders loopt je pensioenopbouw nog gedeeltelijk door. Ook kun je er soms voor kiezen om je pensioenopbouw door te laten gaan. Dan betaal je alle premie voor het pensioen zelf. Wil je dat, of wil je meer informatie? Bel of mail dan de pensioenuitvoerder van je laatste werk. Je blijft wel AOW opbouwen als je geen werk meer hebt.
Op Wijzer in geldzaken vind je meer informatie over de gevolgen van ontslag voor je pensioen.
Dat hangt af van je pensioenregeling. Bij veel pensioenregelingen gaat de pensioenopbouw voor een deel of helemaal door. Wil je weten hoe dat bij jouw pensioenregeling zit? Neem dan contact op met je pensioenuitvoerder. Lees meer over pensioen en arbeidsongeschiktheid.
Dat kun je zo te weten komen:
Dan zie je wat je nabestaanden ontvangen als je 'nu' overlijdt en als je overlijdt als je werkloos bent. Bekijk of dit genoeg is of dat je nog wat moet regelen. Meer weten? Kijk op Wijzeringeldzaken.nl.
Als je gaat samenwonen, is het belangrijk dat je aan je pensioenuitvoerder doorgeeft dat je een partner hebt. Zo kun je regelen dat je partner een nabestaandenpensioen krijgt als jij overlijdt. Maar let op. Vaak moet je wel aan de voorwaarden voldoen. De meeste pensioenuitvoerders willen dat je een notariële samenlevingsovereenkomst hebt. Bekijk de voorwaarden in de pensioenreglement. Lees meer over samenwonen en pensioen.
Zorg ervoor dat de pensioenuitvoerder weet dat jullie een kind hebben. Dat is belangrijk voor het wezenpensioen als een van jullie overlijdt.
De meeste mensen gaan minder uren werken als ze een kind hebben. Gaan jullie dat ook doen? Dat betekent vaak dat je minder gaat verdienen. En dat betekent vaak ook minder pensioen later. Ga na wat minder werken betekent voor je ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen.
Dat hangt af van de datum waarop jij en je ex-partner uit elkaar gingen. Was dat voor 1 mei 1995? Dan gelden andere regels dan bij een scheiding na die datum.
Bij een scheiding na 30 april 1995 geldt de Wet Verevening pensioenrechten bij scheiding. Door die wet heeft elke partner recht op de helft van het werknemerspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Ook heeft de partner recht op het gehele partnerpensioen. Je kunt in de huwelijkse voorwaarden, partnerschapvoorwaarden of in het echtscheidingsconvenant andere afspraken maken.
Heb je binnen twee jaar na de scheiding de Mededeling scheiding in verband met verdeling ouderdomspensioen opgestuurd naar de pensioenuitvoerder? Dan ontvangt elke partner het pensioen rechtstreeks op de eigen bankrekening. Heb je dat niet gedaan? Dan moet de ene ex-partner een deel van het pensioen doorbetalen aan de ander.
Het ouderdomspensioen gaat in op de pensioendatum van je ex-partner. Besluit je ex-partner langer door te werken dan ontvang je dit pensioen later.
Je kunt met je ex-partner andere afspraken hebben gemaakt over de verdeling van het pensioen. Dat staat in de papieren bij je echtscheiding (echtscheidingsconvenant). Je kunt ook andere afspraken hebben gemaakt bij je huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Ja. Je moet binnen twee jaar na de scheiding de Mededeling scheiding in verband met verdeling ouderdomspensioen opsturen naar de pensioenuitvoerder. Dan ontvangt elke partner het pensioen rechtstreeks op de eigen bankrekening. Doe je dat niet? Dan moet de ene ex-partner een deel van het pensioen doorbetalen aan de ander. Dat levert soms vervelende situaties op.
Het is belangrijk dat jullie samen afspraken maken over wat jullie met de verdeling van het pensioen doen. Kijk hiervoor op onze pagina over pensioen en scheiding.
Ja, ook dan ontvang je AOW. Hoe je de AOW aanvraagt, hangt af van het land waarin je woont. Bekijk hiervoor de website van de Sociale Verzekeringsbank: www.svb.nl en zoek op de woorden ‘AOW buitenland’. Wil je weten hoeveel AOW je krijgt? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Dat hangt af van waar je werkt, voor wie je werkt en hoe lang je in het buitenland werkt. Je bouwt AOW op als je:
Woon en werk je in het buitenland? Dan heb je misschien in dat land recht op een uitkering die vergelijkbaar is met de AOW.
Dit zijn de regels op hoofdlijnen. Wil je weten hoe in het buitenland wonen in jouw situatie uitpakt? Ga dan naar www.mijnpensioenoverzicht.nl of neem contact op met de Sociale Verzekeringsbank. www.svb.nl
Je kunt je vrijwillig verzekeren voor de AOW als je in het buitenland woont. Dan bouw je toch AOW op. Dat kost uiteraard geld. Vrijwillig verzekeren kan tot 1 jaar na je vertrek uit Nederland. Meer weten? Kijk dan op de website van de Sociale Verzekeringsbank.
Dat hangt af van waar je werkte, voor wie je werkte en hoe lang je in het buitenland werkte. Je hebt AOW opgebouwd als je:
Woonde en werkte je in het buitenland? Dan heb je misschien in dat land recht op een uitkering die vergelijkbaar is met de AOW. Dat kun je navragen bij de overheid in het land waar je toen woonde.
Op www.mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel AOW je krijgt.
Je kunt hieronder je vraag vrijblijvend stellen. Je vraag wordt voorgelegd aan een aantal Adfiz-adviseurs bij jou in de buurt. Je kunt dus meerdere antwoorden op je vraag ontvangen (maximaal 3). De adviseurs ontvangen jouw contactgegevens niet. Natuurlijk kun je zelf wel kiezen om na een antwoord contact te zoeken met de adviseur.