Ruim 7 maanden na het winnen van de PensioenWegwijzer 2018 blikken Peter Bannink (PFZW) en Mladen Sancanin (PGGM) met een positief gevoel terug op hun deelname aan de jaarlijkse competitie voor dé prijs in de financiële sector om het maken van keuzes op het gebied van pensioen te vergemakkelijken. Tijdens de Pensioen3daagse 2018 presenteerden zij de ToekomstVerkenner; een online tool die inzicht geeft in je persoonlijke situatie bij deeltijdpensioen of eerder stoppen met werken.
Aanmelden of meer weten over de PensioenWegwijzer?
Peter Bannink, manager innovatie en uitbesteding bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW): “Onze inzending voor de PensioenWegwijzer was het startpunt om onze innovatie wereldkundig te maken. Sindsdien kent de tool ruim 15.000 gebruikers zonder nog een brede marketingcampagne te hebben gevoerd. Het vertrekpunt voor 'De ToekomstVerkenner' lag in de vraag van PFZW hoe zij hun deelnemers kunnen helpen om gezond hun pensioenleeftijd te halen. Met name 60-plussers vallen vaak uit in het arbeidsproces vanwege de zwaarte van hun functie. Door middel van een tool, die verschillende bronnen real time raadpleegt om een goed persoonlijk overzicht te bieden, helpt PFZW mensen bij de beslissing om eerder te stoppen met werken of met deeltijdpensioen te gaan. De deelnemer en zijn/haar gezin staan hierbij centraal.” Zie hier hoe het werkt.
De jury prees 'De ToekomstVerkenner' in november 2018 op vier aspecten: (1) Het bieden van totaalinzicht waarop iemand echt een keuze kan baseren, (2) het gebruik van 'state of the art' technologie waarbij meerdere databronnen zoals de Belastingdienst, UWV, Mijnpensioenoverzicht.nl en het Nibud worden gecombineerd, (3) het speelt in op een maatschappelijk probleem: het verhoogde risico op arbeidsongeschiktheid bij 60-plussers en (4) de kracht van de propositie en de deelbaarheid. Mladen Sancanin, manager Innovation & Data Lab bij PGGM: “Dat laatste is nu ook echt een feit. PFZW stelt 'De Toekomstverkenner' sinds 1 mei beschikbaar aan de pensioensector en er zijn nu al twee pensioenfondsen die de tool voor hun klanten gaan implementeren. Deze zomer wordt hier meer over bekend gemaakt.”
Bannink: “Ik raad mijn vakgenoten aan om mee te dingen naar de PensioenWegwijzer 2019. Deelname aan de PensioenWegwijzer is een geweldige kans om jouw innovatieve oplossing wereldkundig te maken. Het heeft voor ons een enorm uitstralingseffect gehad op o.a. social media en in de vakpers, waardoor we veel nieuwe contacten hebben gelegd voor de ToekomstVerkenner. Bovendien draagt het winnen van zo’n prijs indirect ook bij aan onze positionering als aantrekkelijke werkgever; ‘Bij dat pensioenfonds worden mooie dingen gerealiseerd’. Daarnaast levert actieve deelname binnen het netwerk van platform Wijzer in geldzaken ook andere mooie samenwerkingen op.” Sancanin: “We zijn als PGGM bijvoorbeeld in contact gekomen met Prikkl waarbij we gezamenlijk medewerkers kunnen helpen na te denken over hun duurzame inzetbaarheid gecombineerd met hun financiële toekomst.” De volgende editie van de PensioenWegwijzer staat gepland tijdens de Pensioen3daagse 2019 van 5 t/m 7 november a.s.. Bannink: “Als winnaars van de vorige editie mogen we dit jaar zelf plaats nemen in jury. We kijken ernaar uit om alle inzendingen te mogen beoordelen en de mensen achter de initiatieven te ontmoeten. Wie weet komen daar wel weer nieuwe mooie samenwerkingen uit voort.”
Sancanin: “Tot op heden zijn we de tool continu aan het fine tunen om onze klanten de beste ervaring en extra gebruikersgemak te geven. De ToekomstVerkenner is in verschillende fases nu door en door getest met deelnemers. Er wordt nu hard gewerkt om het platform zo open mogelijk te maken, zodat naast pensioenfondsen bijvoorbeeld ook financieel adviseurs er gebruik van kunnen gaan maken. We gaan het platform ook bedrijfsmatig doorontwikkelen voor HR adviseurs en werkgevers”. Bannink: “Daarnaast willen we graag samen met andere fondsen de ToekomstVerkenner doorontwikkelen met nog meer specifieke microservices die concrete vragen van deelnemers beantwoorden. Denk daarbij aan andere life events zoals scheiden of het kopen van een nieuwe woning. Wederom niet alleen op het individu gericht, maar op de impact voor het gezin als geheel.”