U bent hier:Home>Als jij of je partner overlijdt>Checklist Overlijden
Thema Als jij of je partner overlijdt

Checklist overlijden

Het overlijden van je partner is ingrijpend. In deze moeilijke tijd moet je vaak veel regelen, ook met de overheid. Deze checklist helpt je daarbij.

Regel jij de zaken rondom het overlijden van iemand die niet jouw partner is? Ook dan helpt deze checklist jou op weg.

Op deze pagina

    1. Zorg voor een verklaring van overlijden

    In een overlijdensverklaring verklaart een arts dat de persoon is overleden. Dit kan de huisarts doen, maar ook een arts in het ziekenhuis.

    2. Overweeg het inschakelen van een uitvaartverzorger

    De uitvaartverzorger helpt je bij het verzorgen van de uitvaart. Hij of zij kan ook wat officiële zaken voor je regelen.

    3. Doe aangifte van overlijden in de juiste gemeente

    Je moet aangifte doen in de gemeente van overlijden. Eventueel kan de uitvaartverzorger dat voor je doen. Van de gemeente ontvang je dan de akte van overlijden (overlijdensakte). De gemeente registreert het overlijden in de Basisregistratie Personen (BRP). Hierdoor worden andere overheidsorganisaties ook op de hoogte gebracht. Bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het UWV en de Belastingdienst.

    4. Controleer of jij degene bent die de financiële zaken van de overledene mag regelen

    Het lijkt logisch dat jij als partner de financiële zaken na het overlijden mag regelen. Soms is dat niet zo. Bijvoorbeeld als jij geen erfgenaam bent. Of wanneer in het testament iemand anders hiervoor wordt aangewezen. Controleer daarom of er een testament is. En wat dat voor jou betekent.

    Als je financiële zaken wil regelen bij bijvoorbeeld de bank, kunnen ze jou vragen om te bewijzen dat jij dit mag. Dit doe je met een verklaring van erfrecht. Hiervoor kun je terecht bij de notaris. De notaris onderzoekt dan of er een testament is en wie de erfgenamen zijn.

    5. Informeer verzekeraars en andere instanties

    Contracten van de overledene moeten worden aangepast of beëindigd. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, bankrekeningen, uitkeringen, abonnementen en goede doelen. Sommige instanties nemen hiervoor zelf contact met jou op. Zij worden automatisch op de hoogte gebracht door de Gemeentelijke Basisadministratie. Dat geldt niet voor alle instanties. Bekijk in de administratie of op het afschrift van de bankrekening met welke instanties de overledene te maken had.

    Weet je niet of er een levensverzekering was of bij welke verzekeraar? Dan kun je dat opvragen via de Zoekservice levensverzekering. 

    6. Controleer wat er gebeurt met de woning

    Woonde je samen met je partner in een huurhuis? Controleer dan of je in de woning kunt blijven wonen. Als jullie allebei huurder waren dan is dat vaak wel het geval.

    Hadden jullie samen een koophuis? Dan gaat het eigendom van de overledene over op de erfgenamen. Misschien dus wel op jou. Controleer in ieder geval of er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Vaak gebeurt dat gelijk met het afsluiten van een hypotheek. Neem contact op met de verzekeraar om de uitkering in gang te zetten. En geef het overlijden ook door aan de hypotheekverstrekker.

    7. Kijk of het slim is om de hypotheek aan te passen

    Na het overlijden van je partner mag je de hypotheek vaak boetevrij aflossen. Bij sommige hypotheekverstrekkers mag de je hypotheek ook boetevrij oversluiten. Dat is aantrekkelijk als de hypotheekrente op het moment van het overlijden van je partner lager is dan de hypotheekrente die jullie betaalden. Je moet hiervoor zelf contact opnemen. Vaak heb je wel even de tijd. Kijk hiervoor in de hypotheekvoorwaarden. En noteer het in je agenda.

    8. Erfenis (beneficiair) aanvaarden of verwerpen? 

    Als je recht hebt op (een deel van) een erfenis kun je deze aanvaarden, 'beneficiair' aanvaarden of verwerpen:

    • Zuiver aanvaarden = je neemt zowel de bezittingen als de schulden over.
    • Verwerpen = je ontvangt helemaal niets uit de erfenis, zelfs geen aandenken.
    • Beneficiair aanvaarden = je aanvaardt de erfenis alleen voor zover de bezittingen groter zijn dan de schulden.

    Weet je niet of er (grote) schulden zijn? Dan is het slim om de erfenis beneficiair te aanvaarden.

    Let op: Een aanvaarding van de erfenis vindt al heel snel plaats. Neem je iets kleins mee uit de nalatenschap? Dan heb je de nalatenschap al zuiver aanvaard.

    In alle gevallen betaal je kosten voor de erfrechtprocedures.

    9. Neem contact op met de pensioenuitvoerder voor het nabestaandenpensioen

    Vaak weet de pensioenuitvoerder al dat je partner is overleden. Dan krijg je vanzelf bericht over een eventueel partnerpensioen. Je kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen met de pensioenuitvoerder van je partner.

    10. Check je recht op een Anw-uitkering

    Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan stuurt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) je automatisch bericht als je in aanmerking komt voor een Anw-uitkering. Woon je samen? Dan moet je zelf de Anw-uitkering aanvragen. 

    11. Heb je recht op toeslagen?

    Grote kans dat je inkomen verandert na het overlijden van je partner. Vaak wordt het lager. Het is dan verstandig opnieuw te bekijken of je recht hebt op bepaalde regelingen.

    Ontving de overledene een toeslag op zijn of haar naam? Dan zet de Belastingdienst de toeslag stop en moet je dit opnieuw aanvragen als je denkt dat je hier recht op hebt.

    12. Controleer of je kinderen recht hebben op een uitkering

    Hadden jullie kinderen? Dan krijgen zij misschien ook een uitkering na het overlijden van hun ouder. Bijvoorbeeld van de pensioenuitvoerder waar je partner pensioen opbouwde.

    Een Anw-uitkering van de overheid krijgen kinderen alleen als beide ouders zijn overleden. Voorwaarde is wel dat de laatst overleden ouder verzekerd was voor de Anw. 

    13. Maak een nieuw overzicht van inkomsten en uitgaven

    Het overlijden van je partner kan grote invloed hebben op je inkomsten en uitgaven. Maak daarom een nieuw overzicht van inkomsten en uitgaven zodat je weer zicht hebt op je geldzaken.

    Handige bronnen

    U bent hier:Home>Als jij of je partner overlijdt>Checklist Overlijden