Studeren kost veel geld, maar is een investering in je toekomst. Hier vind je informatie over de opleidingskosten, andere kosten en hoe je je inkomsten en uitgaven in de gaten kunt houden.
Als je gaat studeren aan het hbo of de universiteit, betaal je collegegeld. Dit betaal je aan de onderwijsinstelling. In de meeste gevallen betaal je het wettelijk collegegeld. De overheid bepaalt hoe hoog dit is. Soms moet je instellingscollegegeld betalen. Bijvoorbeeld omdat de onderwijsinstelling zelf het tarief bepaalt. Of omdat je niet aan de voorwaarden voldoet voor wettelijk collegegeld. Het instellingscollegegeld is vaak hoger dan het wettelijk collegegeld.
In de schooljaren 2018-2019 tot en met 2023-2024 hoefden nieuwe studenten gedurende 1 of 2 jaar maar de helft van het collegegeld te betalen. Deze regeling vervalt vanaf het studiejaar 2024-2025.
Je kunt ook studeren aan een particuliere opleiding. In dat geval bepaalt de onderwijsinstelling zelf hoe hoog het collegegeld is. Dit is meestal veel meer dan bij een reguliere opleiding. Vaak heb je bij een particuliere opleiding geen recht op studiefinanciering.
Als je 18 bent, betaal je lesgeld als je een BOL-opleiding op het mbo of een vavo-opleiding volgt. Het lesgeld is een wettelijk vastgesteld bedrag.
Naast het college- of lesgeld moet je vaak ook studiemiddelen aanschaffen. Denk aan boeken, een laptop of een tablet. Als je ook op kamers gaat, verandert er veel aan je uitgaven. Je gaat huur betalen, maar je moet natuurlijk ook zelf boodschappen gaan doen. Daarnaast moet je goed kijken naar je verzekeringen.
Als je een mbo, hbo of universitaire opleiding volgt, kun je geld krijgen van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dit is de studiefinanciering.
Veel studenten hebben een bijbaan om beter rond te kunnen komen. Vaak heb je dan recht op belastingteruggave. Ook heb je misschien recht op toeslagen (zoals zorgtoeslag en huurtoeslag) en andere extra’s. Kijk voor meer geldtips voor studenten op onderstaande websites.