U bent hier:Home>Ontslag>7 dingen die je moet regelen bij ontslag
Thema Ontslag

7 dingen die je moet regelen bij ontslag

Werkloos raken heeft gevolgen voor je geldzaken. Je inkomen gaat omlaag. Daarnaast moet je nu dingen zelf regelen die je werkgever eerder voor je deed. 

Op deze pagina

    1. Heb je recht op een ontslagvergoeding?

    Bij ontslag heb je recht op een financiële vergoeding in de vorm van een transitievergoeding. Je kan het gebruiken voor scholing om makkelijker een andere baan te vinden. Dit is niet verplicht. De hoogte van deze vergoeding is gebaseerd op je salaris en de tijd dat je in dienst bent geweest. Ook als je zelf ontslag neemt, kan het zijn dat je een ontslagvergoeding ontvangt.

    Houd er rekening mee dat je belasting moet betalen over je ontslagvergoeding. Je werkgever schat in hoeveel belasting je moet betalen. Dit bedrag houden zij in op de vergoeding en betalen dit aan de Belastingdienst. Je werkgever heeft niet alle informatie over jouw financiële situatie. Daarom is de inschatting soms te hoog en soms te laag. Bij de belastingaangifte van dat jaar zie je of je hierdoor extra belasting moet betalen of juist geld terugkrijgt.


    Middel je inkomen en krijg belastinggeld terug

    Als je een ontslagvergoeding ontvangt, is jouw inkomen in dat jaar misschien hoger dan normaal. Het kan dan slim zijn om je inkomen te middelen. Je betaalt dan belasting over het gemiddelde inkomen dat je in 3 opvolgende jaren verdiende. Deze regeling verdwijnt binnenkort. Het laatste tijdvak waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024. Bekijk de voorwaarden van de Belastingdienst om te zien of jij mag middelen.

    2. Check je recht op een uitkering

    Als je aan de eisen voldoet, krijg je na je ontslag een werkloosheidsuitkering (WW). Hoe lang je WW ontvangt, hangt af van je situatie. De uitkering is (veel) lager dan het loon dat je verdiende toen je nog werkte. Je krijgt meestal geen WW als je zelf ontslag neemt of op staande voet bent ontslagen. Misschien krijg je dan wel een bijstandsuitkering.

    Ben je het niet eens met je ontslag? Vraag dan altijd om juridisch advies. Bijvoorbeeld bij je rechtsbijstandsverzekeraar of het Juridisch Loket.

    3. Bereid je voor op een lager inkomen

    Na je ontslag daalt je inkomen. Misschien kom je daardoor geld tekort. Maak daarom zo snel mogelijk een overzicht van je inkomsten en uitgaven en je buffer. Dit doe je met een (digitaal) huishoudboekje. Geef niet meer uit dan je ontvangt. Bekijk op welke uitgaven je kunt besparen. Gebruik je buffer eventueel om een korte periode van te leven.

    Heb je geldzorgen? Zoek dan zo snel mogelijk hulp.

    4. Check je recht op toeslagen

    Misschien heb je recht op (hogere) toeslagen omdat je door je werkloosheid minder inkomen hebt.  Controleer dit binnen 6 weken na het verlies van je baan.

    Let op: ontvang je kinderopvangtoeslag?

    Let op: ontvang je kinderopvangtoeslag? De eerste 3 maanden na je ontslag heb je nog recht op deze toeslag. Daarna misschien niet meer. Je mag dan alleen de uren opmaken die je ‘overhebt’ als je kind niet het maximale aantal uren naar de opvang ging. Je moet dit zelf controleren en de toeslag stopzetten. Doe dat uiterlijk 1 maand voordat je werkeloos bent. Zo voorkom je dat je later terug moet betalen. 

    5. Bekijk de gevolgen voor je pensioen

    Na je ontslag stopt je pensioenopbouw bij je oude werkgever. Je krijgt van je pensioenuitvoerder een overzicht van je opgebouwde ouderdomspensioen. Hier blijf je recht op houden, ook al ga je ergens anders werken. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kan je zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en bij welke pensioenuitvoerder.

    Wil je niet dat je pensioenopbouw stopt? Bij sommige pensioenuitvoerders is het mogelijk om zelf geld in te leggen voor je pensioen. Dit heet vrijwillige voortzetting. Als je dit wil, moet je hiervoor zelf contact opnemen met je pensioenuitvoerder. Die kan dan aangeven welke voorwaarden er gelden en hoeveel dit kost.

    Je ontslag heeft ook gevolgen voor je nabestaandenpensioen. Dat is het pensioen dat jouw nabestaanden ontvangen als je overlijdt. Welke gevolgen dit zijn hangt af van je pensioenregeling. De gevolgen bij een nabestaandenpensioen op risicobasis zijn groter dan bij een nabestaandenpensioen op opbouwbasis. Vraag bij je pensioenuitvoerder na hoe dit in jouw geval zit. Vaak kun je op hun website ook al veel informatie vinden.

    6. Zoek een nieuwe baan

    Als je werkloos wordt of bent, wil je natuurlijk ook weer snel aan de slag. De eerste stap op weg naar een baan is uitzoeken welk werk bij je past. Doe een (online) test en ontdek jouw interesses, kwaliteiten en motivatie. Werk aan jezelf. Word bijvoorbeeld vrijwilliger, zoek een stageplek of volg een (extra) opleiding om je mogelijkheden te vergroten.

    7. Wil je voor jezelf beginnen?

    Je kunt na je ontslag ook een eigen bedrijf beginnen of starten als zzp'er. Ga wel na wat de gevolgen zijn voor je uitkering en alle andere zaken als je voor jezelf begint.

    U bent hier:Home>Ontslag>7 dingen die je moet regelen bij ontslag