U bent hier:Home>Lenen en schulden>Wanneer kies je welke lening?
Thema Lenen en schulden

Wanneer kies je welke lening?

Je kunt beter sparen voor een grote uitgave dan geld lenen.  Maar soms heb je geen andere keuze. Wat is dan per situatie de beste lening?

Op deze pagina

    Een nieuwe auto

    Voor een auto kun je een persoonlijke lening afsluiten. Hierbij staat de rente en de looptijd vast. Zo kun je de looptijd van de lening afstemmen op de levensduur van de auto. Een andere mogelijkheid is huurkoop. Je betaalt de aankoop van de auto dan in termijnen. Pas na het betalen van de laatste termijn is de auto van jou.

    Steeds meer mensen kiezen voor private lease. Je huurt de auto dan eigenlijk van het leasebedrijf. De auto wordt nooit jouw eigendom. Je betaalt hier een vast maandelijks bedrag voor. In je maandbedrag zitten ook de kosten voor je verzekering, belasting, onderhoud en schadeherstel. Hierdoor heb je zekerheid over je maandlasten.

    Check wel eerst alle voorwaarden. Hoe lang zit je aan het contract vast? Kun je er tussentijds vanaf, of betaal je dan een boete? Wat zijn de maandelijkse kosten en kun je die ook betalen als je inkomen daalt?

    Een private leasecontract wordt meestal geregistreerd bij het BKR. Net als een normale lening. Hierdoor kun je in de toekomst minder geld lenen. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis.

    Kijk voordat je een lening of leasecontract afsluit ook of je een goedkopere of tweedehandsauto kunt kopen.

    Een wasmachine, meubels of andere inboedel

    Ook huishoudelijke apparaten kun je vaak leasen voor een vast bedrag per maand. Kijk wel goed naar de voorwaarden. Bereken ook hoeveel je in totaal betaalt tijdens de looptijd. Vaak is dit veel meer dan wanneer je het apparaat in één keer betaalt.

    Een andere mogelijkheid voor het vervangen van een kapot apparaat is het afsluiten van een persoonlijke lening. Ook kun je vaak op krediet kopen bij de winkel of website waar je de aankoop doet. Dit heet huurkoop. Na het betalen van de laatste termijn ben jij de eigenaar van het product. Kijk voor je op krediet koopt of je goedkopere spullen kunt kopen van je spaargeld.

    Vergelijk leningen op rente en voorwaarden

    Als je een nieuwe wasmachine of andere auto wil kopen, kun je vaak een lening afsluiten bij de verkoper. Maar een lening bij de verkoper heeft meestal niet de laagste rente of de beste voorwaarden. Zoek uit wie de goedkoopste lening met de beste voorwaarden heeft. Leen daar het geld en doe dan de aankoop.

    Een reparatie van je auto

    Heb je een grote reparatie en geen spaargeld? De beste optie is dan een persoonlijke lening. Je weet vooraf hoe hoog je rente is en hoe snel je de lening moet terugbetalen.

    Te kleine financiële buffer

    Kom je regelmatig geld tekort voor rekeningen, boodschappen, of onverwachte grote uitgaven? Dan heb je een te kleine financiële buffer. Kijk of je kunt bezuinigen op je uitgaven om zo een grotere buffer op te bouwen. Bereken de buffer die past bij jouw situatie en zoek uit hoe je kunt bezuinigen.

    Bereken hoe groot je persoonlijke buffer moet zijn
    Link naar de BufferBerekenaar van het Nibud

    Verbouwing van je huis

    Een hypotheek is meestal de goedkoopste manier om een verbouwing te betalen. Je betaalt hiervoor wel advieskosten, maar de rente is lager dan bij een consumptief krediet. Kijk of je een 2e hypotheek kunt afsluiten bij je hypotheekaanbieder. Voor energiebesparende investeringen kun je ook een Energiebespaarlening afsluiten. De rente op deze lening is relatief laag. Een andere optie is een persoonlijke lening.

    Het betalen van rekeningen

    Kom je tijdelijk geld tekort om je rekeningen te betalen? Dan kun je gebruikmaken van de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening. Je kunt ook een doorlopend krediet afsluiten. De rente hiervoor is vaak iets lager dan voor rood staan.

    Kijk naar de looptijd van je lening

    Bedenk vooraf hoe lang je het product gaat gebruiken waarvoor je de lening afsluit. Zorg ervoor dat de lening niet langer loopt dan de periode waarin je het product gebruikt. Denk je 3 jaar in de auto te rijden? Laat de lening dan ook maximaal 3 jaar lopen. Zo voorkom je dat je voor iets betaalt dat je niet meer gebruikt. En sneller aflossen is natuurlijk altijd goed.

    Dagelijkse uitgaven

    Heb je regelmatig te weinig geld om je dagelijkse uitgaven van te betalen? Kijk dan naar de mogelijkheden voor rood staan of een doorlopend krediet. Maar eigenlijk is geld lenen geen oplossing die je hierbij op de lange termijn helpt. Kijk hoe je voor meer inkomen kunt zorgen. Of probeer te besparen. Vraag ook hulp, je staat er niet alleen voor.

    U bent hier:Home>Lenen en schulden>Wanneer kies je welke lening?