U bent hier:Home>Lenen en schulden>Voordat je gaat lenen
Thema Lenen en schulden

Voordat je gaat lenen

Wil je een grote uitgave doen, maar heb je er het geld niet voor? Dan kun je ervoor sparen of zoeken naar een goedkopere mogelijkheid. Je kunt er ook voor lenen. Ga niet overhaast te werk. Hier vind je tips om je hier goed op voor te bereiden.

Op deze pagina

    Vergelijk aanbieders en producten

    Neem niet te snel een beslissing. Bij sommige winkels en websites kun je op afbetaling kopen. Vergelijk het aanbod dat je daar krijgt met andere leningen. Vaak is de rente voor een persoonlijke lening bij een bank lager. Koop je een auto? Accepteer niet automatisch het aanbod van de verkoper. Kijk of je ergens anders een lening met betere voorwaarden kunt krijgen. 

    Heb je een laag inkomen en heb je echt een lening nodig? Kijk dan of je geld kunt lenen bij de gemeentelijke kredietbank in jouw woonplaats.

    Verdiep je in de voorwaarden

    Behalve de rente en de looptijd zijn ook andere voorwaarden belangrijk. Kijk bijvoorbeeld of je de lening tussentijds boetevrij kunt aflossen. Je kunt een financiële meevaller dan gebruiken om de lening eerder af te betalen. Dat bespaart rente. Bij een lening met een variabele rente mag je altijd boetevrij eerder aflossen. Bij een lening met een vaste rente moet je hier soms een boete voor betalen. Dit verschilt per aanbieder.

    Sluit je een huurkoop voor een auto of ga je leasen? Kijk dan wat er aan het eind van de looptijd gebeurt. Is de auto dan van jou, of kun je deze voor een vast bedrag overnemen?

    Let op: bij het afsluiten van een consumptief krediet mag een kredietverstrekker geen afsluitkosten rekenen. Sommige aanbieders proberen misbruik te maken van jouw geldzorgen. Zij vragen jou eerst een bedrag over te maken. Werk hier nooit aan mee. 

    Check of je de kosten kunt blijven betalen als er iets gebeurt

    Kun je de kosten nog betalen als er iets verandert in je inkomen? Soms gaat je inkomen ineens omlaag. Bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding. In sommige gevallen kun je je hiertegen verzekeren. Maar je kunt ook besluiten minder geld te lenen zodat een inkomensdaling niet voor problemen zorgt.

    Check ook wat er met de lening gebeurt als jij overlijdt. Moeten jouw nabestaanden de lening dan afbetalen of is er een overlijdensrisicodekking? Bij sommige leningen is dat standaard. Ook kun je hier een aparte overlijdensrisicoverzekering voor afsluiten.

    Denk na over de gevolgen van een BKR-registratie

    De meeste leningen worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Banken en andere kredietverstrekkers checken daar of je andere leningen hebt en of je die op tijd betaalt. Dit doen ze ook als je een hypotheek afsluit. De kredietverstrekker houdt rekening met de maandlasten van bestaande leningen. Hierdoor kun je minder lenen. Je kunt dus minder hypotheek krijgen als je ook andere leningen hebt.

    U bent hier:Home>Lenen en schulden>Voordat je gaat lenen