U bent hier:Home>Studeren>Hoe werkt studiefinanciering?
Thema Studeren

Hoe werkt studiefinanciering?

Als je een mbo, hbo of universitaire opleiding volgt, kun je geld krijgen van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dit is de studiefinanciering. We leggen uit welke verschillende vormen van studiefinanciering er zijn. Denk aan de basisbeurs, aanvullende beurs, rentedragende lening en het studentenreisproduct (OV-chipkaart). 

Op deze pagina

    Soorten studiefinanciering

    Er zijn verschillende vormen van studiefinanciering. Een basisbeurs, aanvullende beurs, rentedragende lening, collegegeldkrediet en een studentenreisproduct (OV-chipkaart). Welke studiefinanciering je kunt krijgen en met welke voorwaarden hangt af van je situatie en opleiding.

    Is studiefinanciering een gift of lening?

    De basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct zijn vaak een gift. Dit is het geval als je:

    • een opleiding volgt op het mbo, niveau 1 of 2. Of je nu wel of geen diploma haalt
    • een opleiding volgt op het mbo (niveau 3 of 4), hbo of universiteit en binnen 10 jaar je diploma haalt

    In dit laatste geval spreken we daarom van een prestatiebeurs. Haal je het diploma niet op tijd? Dan moet je de ontvangen studiefinanciering terugbetalen, inclusief rente. Er is een belangrijke uitzondering. Je hoeft het ontvangen bedrag niet terug te betalen als je het 1e studiejaar de studiefinanciering stopzet voor 1 februari. Een rentedragende lening of collegegeldkrediet moet wel altijd worden terugbetaald.

    Heb je vragen over studiefinanciering? Neem contact op met DUO.

    De basisbeurs

    Als je een mbo-, hbo- of universitaire opleiding volgt, heb je recht op een basisbeurs als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De basisbeurs is een maandelijkse bijdrage van de overheid in de studiekosten. De basisbeurs is niet afhankelijk van het inkomen van je ouders. Als je op kamers woont, krijg je een hoger bedrag dan wanneer je nog thuis woont.

    Aanvullende beurs

    Of je een aanvullende beurs kunt aanvragen is afhankelijk van het inkomen van je ouders. De aanvullende beurs is, net als de basisbeurs, voor mbo 1 en 2 studenten een gift en voor alle andere studenten een prestatiebeurs.  

    De aanvullende beurs vraag je aan bij DUO. Vervolgens controleert DUO bij de Belastingdienst wat het inkomen van je ouders is. Je hoeft dus niet te weten wat zij verdienen. 

    De aanvullende beurs kun je ook gedurende het studiejaar aanvragen. Blijk je er recht op te hebben? Dan geldt dit met terugwerkende kracht vanaf het begin van het studiejaar.

    Rentedragende lening

    Heb je meer geld nodig voor je opleiding? Dan kan je geld lenen bij DUO. Dit heet een rentedragende lening. Na het behalen van je diploma moet je de lening met rente terugbetalen.

    Een lening bij DUO is voordeliger dan bijvoorbeeld een normale lening bij een bank. Zo is de rente lager en mag je langer doen over het terugbetalen. Ook is het maandbedrag afhankelijk van hoeveel je verdient. Maar het blijft een lening. Dat betekent dat het invloed heeft op je financiële toekomst. Bijvoorbeeld op hoeveel geld je kan lenen om een huis te kopen.

    DUO biedt studenten de mogelijkheid om geld te lenen omdat studeren zo voor meer jongeren financieel haalbaar wordt. Vraag je wel altijd af hoeveel geld je echt nodig hebt. Je kunt ook minder dan het maximale bedrag lenen.

    Collegegeldkrediet

    Voor een studie aan een hbo of universiteit kun je collegegeldkrediet aanvragen. Je leent dan geld om je collegegeld te kunnen betalen. Dit kan ook als je geen recht hebt op studiefinanciering. Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van het soort collegegeld dat je betaalt: wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld.

    Studentenreisproduct

    Als student heb je recht op een studentenreisproduct. Dit wordt meestal de studenten OV-chipkaart genoemd. Hiermee reis je gratis of met korting met de tram, trein, bus en metro in Nederland. Er is een weekkaart en een weekendkaart. Met de weekkaart kun je van maandag tot en met vrijdag 'gratis' reizen met het openbaar vervoer. Met de weekendkaart van vrijdag 12u tot en met zondag. Reis je op een ander moment, dan krijg je korting. Je moet het studentenreisproduct laden op je OV-chipkaart. 

    Als je gebruikmaakt van de OV-chipkaart voor studenten, dan is dat een lening. Haal je binnen 10 jaar je diploma? Dan wordt het een gift en hoef je het bedrag niet terug te betalen. Voor mbo 1 en 2 is de OV-chipkaart altijd gratis.

    Zet je studentenreisproduct meteen stop na je studie

    Hoelang je recht hebt op de studenten OV-chipkaart hangt af van je opleiding. Als je klaar bent met je studie of ermee stopt, dan moet je ook je OV-chipkaart stopzetten. Je kan nog tot het einde van die maand de OV-chipkaart gebruiken. Daarna betaal je een boete per maand.

    Terugbetalen van je studieschuld

    Heb je geld geleend voor je studie of heb je jouw diploma niet op tijd behaald? Dan heb je na je studie 15 of 35 jaar de tijd om je lening terug te betalen. Welke termijn voor jou geldt, is afhankelijk van de terugbetalingsregels waar je onder valt.

    Studieschuld en hypotheekaanvraag

    Als je schulden hebt, is de maximale hypotheek die je kunt krijgen lager. Een studieschuld zorgt er dus voor dat je minder kunt lenen voor je huis. Studieschulden tellen wel minder zwaar mee dan andere leningen. Een studieschuld staat ook niet geregistreerd bij het BKR.

    Wil je in de toekomst een huis kopen? Probeer dan nu extra af te lossen op je studieschuld. Als je daarna DUO je maandbedrag laat aanpassen, kun je meer lenen voor de aankoop van een huis.

    U bent hier:Home>Studeren>Hoe werkt studiefinanciering?