Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) staat geregistreerd welke leningen je hebt afgesloten. Ook is te zien of je op tijd aflost en de rente betaalt. Hoe werkt het BKR? Wat zijn de gevolgen als je een huis wil kopen? 5 vragen over een BKR-registratie.
Bij het afsluiten van een lening moet een bank of andere kredietverstrekker controleren of het ‘verantwoord’ is om jou een lening te verstrekken. Ze kijken of je de lening kan en wil terugbetalen. Ze willen bijvoorbeeld weten wat je verdient en uitgeeft. Daarbij kijken ze ook of je al leningen hebt. Het geld dat je daaraan uitgeeft, kun je niet meer uitgeven aan een nieuwe lening.
In Nederland worden de meeste leningen verplicht geregistreerd bij het BKR. Zo kunnen kredietverstrekkers met een BKR-toets heel makkelijk zien welke leningen jij al hebt. Ze zien ook of jij op tijd betaalt of een achterstand hebt. Deze informatie gebruiken kredietverstrekkers om te beslissen of ze jou een nieuwe lening willen aanbieden.
Het BKR noteert leningen van meer dan €250 die langer dan 1 maand lopen. Dat kan bijvoorbeeld zijn een:
Studieleningen bij DUO en hypotheken zijn niet geregistreerd. Alleen een betalingsachterstand van minstens 120 dagen op een hypotheek zorgt voor een registratie.
Kredietverstrekkers geven aan BKR door om wat voor type lening het gaat en hoe hoog de lening is. Ook de verwachte looptijd wordt geregistreerd. Heb je een achterstand van een bepaald aantal dagen of ben je ineens spoorloos verdwenen? Dan geeft de kredietverstrekker dit ook door.
Is een lening volledig afgelost? Dan staat hij nog 5 jaar geregistreerd. Daarna verdwijnt de registratie.
Dat doet een kredietverstrekker als je een nieuwe lening wil afsluiten. Ook als je een hypotheek aanvraagt, kijkt de bank naar leningen die je hebt uitstaan. Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een huis valt altijd lager uit als je nog andere leningen hebt.
De meeste mensen hebben een BKR-registratie. Zo’n 8 miljoen Nederlanders hebben samen 11 miljoen leningen. Maar 5% van alle registraties is ‘negatief’. Dat betekent dat er een achterstand is. Mogelijk wijst een kredietverstrekker een nieuwe aanvraag hierdoor af.
In alle andere gevallen gaat het dus om een ‘positieve’ registratie. De kredietverstrekker ziet dat jij altijd op tijd betaalt. De kans is groot dat jij je bij een nieuwe lening ook aan de afspraken houdt. Dit is belangrijke informatie.
Een BKR-registratie is dus niet ‘slecht’. Kredietverstrekkers kunnen zo beter beslissen of het ‘verantwoord’ is om jou een nieuwe lening te verstrekken.
Als je een huis wil kopen, heb je vaak een hypotheek nodig. Hoeveel je voor je huis kunt lenen, hangt ook af van de vraag of je voor andere uitgaven geld hebt geleend. Een hypotheekaanbieder berekent hoeveel geld jij per maand overhoudt om uit te geven aan je hypotheek. Heb je al leningen? Dan kost dat ook geld en kun je dus minder geld lenen voor je huis.
Goed om te weten: er zijn speciale regels voor studieschulden. Deze tellen minder zwaar mee dan normale leningen.