Met trots en dankbaarheid kijken we terug op de Week van het geld 2023. Vijf dagen lang werden er in heel Nederland activiteiten georganiseerd door gemeenten, scholen en gastdocenten om aandacht te vragen voor financiële educatie. Van theatervoorstellingen en gastlessen tot geldmarkten en burgerschapsdag. In deze terugblik een kleine greep uit alle activiteiten die tijdens de Week van het geld zijn georganiseerd.
Koningin Máxima, erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, heeft op maandagochtend in de Jaarbeurs in Utrecht de 12e editie van de Week van het geld geopend. Ze deed dit samen met minister van Financiën, Sigrid Kaag. Tijdens het event waren zo’n 400 gasten aanwezig, waaronder basisschoolleerlingen en mbo-studenten. Daarnaast gaf Kikid de theatervoorstelling ‘Geld & Geluk’. Utrecht is in 2023 de gaststad van de Week van het geld. Op deze eerste ochtend kregen in de gemeente Utrecht meer dan 800 basisscholieren en mbo-studenten een gastles.
In het hele land zijn er door financiële experts gastlessen gegeven in het basisonderwijs en het mbo. In totaal zijn er meer dan 2.500 gastlessen gegeven in het basisonderwijs en zo'n 600 gastlessen in het mbo. Deze lessen zijn tijdens de Week van het geld gegeven of zijn voor later in het jaar gepland. De gastlessen zijn nog steeds aan te vragen!
In Groningen werd aandacht besteed aan de Week van het geld via de theatervoorstelling ‘Geldwolf en Spaarvarken’. Dit werd georganiseerd door Kredietbank Midden-Groningen samen met de theatergroep MoDo. Leerlingen van alle groepen 3 en 4 van de basisscholen in Midden-Groningen werden opgehaald met een bus van het Nationaal Bus Museum en genoten in Dorpshuis de Klabbe in Foxhol van de theatervoorstelling.
MBO Utrecht organiseerde een burgerschapsdag voor ongeveer 175 studenten. Deze dag stond in het teken van de Economische Dimensie. Een goede keuze tijdens de Week van het Geld! Ruim 18 gastsprekers van de Week van het geld, waaronder de Belastingdienst, FNV en de Nederlandse Vereniging van Banken, kwamen naar MBO Utrecht toe. Tijdens gastlessen over verschillende thema’s gingen de gastsprekers met studenten in gesprek en beantwoordden hun vragen.
Carola Schouten, Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, bezocht de burgerschapsdag en schoof aan bij één van de gastlessen. Daarna ging zij in gesprek met medewerkers van MBO Utrecht over financiële educatie en geldzorgen onder studenten.
Dit jaar organiseerde PACT, het Amsterdamse platform tegen armoede, in de Week van het geld weer een financiële editie. Dit keer met de focus op Jongeren & Geld. Er is veel te doen om jongeren die al op jonge leeftijd steeds vaker met schulden blijken te hebben. Hoe kunnen we dit voorkomen en hoe ondersteunen we jongeren die met schulden te maken hebben? Deze vraag stond centraal tijdens dit event die gericht was op professionals en vrijwilligers die werken met jongeren.
Samen met FunX en de Gemeente Utrecht organiseerde Wijzer in geldzaken het evenement ‘Op Je Money’. Influencers en deskundigen deden een boekje open over hun financiën en vertelden zonder schaamte over geld en financiële verleiding. Défano Holwijn besprak met ervaringsdeskundigen, influencers en het publiek over hoe zij met geld omgaan. Rapper Adje maakte veel indruk met zijn verhaal over hoe hij met zijn optredens schuldenvrij werd.
Minister Robbert Dijkgraaf van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ging in gesprek met FunX DJ Nordin, onderzoeker Olaf Simonse en docent Ahmet Dikbaş over de belangrijke rol van onderwijs in het leren omgaan met geld. Minister Dijkgraaf benadrukte het belang van financiële educatie: “Hoe vind je je weg in de samenleving? Daar heb je kennis over geld bij nodig”.