Vorige week vond alweer de 14e editie van de Week van het geld plaats, met als thema ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’. Jongeren leerden aan de hand van dit thema hoe verstandige geldkeuzes kunnen bijdragen aan het realiseren van hun gelddromen. Duizenden leerkrachten en docenten uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo maakten gebruik van onze gratis gastlessen en themapakketten. Daarnaast organiseerden talloze scholen en gemeenten ook zelf activiteiten om aandacht te vragen voor financiële educatie. In deze terugblik delen we een aantal hoogtepunten van deze editie van de Week van het geld.
De Week van het geld werd maandag feestelijk geopend met een interactief programma in de Beurs van Berlage in Amsterdam, de gaststad van dit jaar. Tijdens het programma gingen jongeren met elkaar in gesprek over financiële stellingen, speelden de klassen op het podium een quiz, en gaven Marjolein Moorman, wethouder van Amsterdam, en Joost Smits, voorzitter van de stuurgroep van Wijzer in geldzaken, het startschot voor een week vol financiële educatie. Het programma werd gepresenteerd door Quinty Misiedjan. Daarnaast werden rondom de opening verschillende gastlessen gegeven door de partners van Wijzer in geldzaken, zowel in de Beurs van Berlage als op andere locaties in Amsterdam. Dit markeerde de symbolische start van de gastlessen van dit jaar.
Met het gratis ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’ themapakket kunnen leerkrachten en docenten uit het basisonderwijs, voorgezet onderwijs en mbo eenvoudig zelf een geldles geven die inspeelt op het thema van de Week van het geld van dit jaar. In totaal werd voor ruim 10.500 klassen een gratis themapakket besteld door docenten. De inhoud van de pakketten verschilt per onderwijsniveau en bestaat in de kern uit een online lesomgeving, educatieve opdrachten en explainervideo’s. In de themapakketten voor het basisonderwijs komen diverse onderwerpen aan bod, zoals de waarde van geld, de invloed van reclames en influencers, in-game aankopen, geldcriminaliteit en het maken van een spaarplan. De lesstof kan vervolgens op creatieve wijze worden behandeld met rekenkleurplaten, knutselopdrachten, werkbladen of het Doeboekje. De themapakketten voor het voortgezet onderwijs en mbo bestaan uit drie lessen die jongeren bewust maken van hoe slimme geldkeuzes kunnen bijdragen aan het realiseren van hun gelddromen. Hoe maak je een spaarplan? Hoe krijg je grip op je inkomsten en uitgaven? Hoe ga je om met financiële tegenslagen? De themapakketten zijn nog steeds hier te bestellen t/m juni 2025.
Jongeren vinden het interessant om te praten over geld. Daarom konden scholen ook dit jaar weer gratis gastlessen aanvragen voor de Week van het geld. Tijdens deze editie was er ook voor het eerst aanbod voor het voortgezet onderwijs. In totaal was er keuze tussen twee type gastlessen voor het basisonderwijs, drie voor het voortgezet onderwijs en zeven voor het mbo. De gastlessen worden verzorgd door financieel experts van onder andere banken, verzekeraars, pensioenfondsen en het ministerie van Financiën. In totaal zijn er ruim 2.000 gastlessen ingepland die tijdens of na de Week van het geld worden gegeven. Onderwerpen die met de gastlessen worden behandeld zijn onder andere: hoe doe je belastingaangifte, hoe regel je je pensioen, hoe bereid je je financieel voor op belangrijke levensmomenten vanaf je 18e, en hoe ga je om met financiële verleidingen.
Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van Wijzer in geldzaken, woonde op dinsdagmiddag in het Coornhert Lyceum in Haarlem twee lessen bij over geldzaken in het kader van de Week van het geld. De Koningin sloot eerst aan bij een les voor 3-havo-leerlingen, waarin leerlingen de financiële verleidingen bespraken waar ze dagelijks mee worden geconfronteerd zoals reclame, aanbiedingen en influencers. Daarna bezocht de Koningin een les voor 5-vwo-leerlingen, waarin onder andere werd besproken wat achttienjarigen te wachten staat wanneer zijn verantwoordelijk worden voor het beheren van hun eigen financiën. Na afloop sprak Koningin Máxima met docenten, ouders, rectoren en mentoren over hun ervaringen met de financiële vaardigheden van jongeren en hoe verantwoord omgaan met geld als thema op school en thuis leeft.
De Week van het geld werd afgesloten met een finale in De Nieuwe Schatkamer van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Docenten uit het voortgezet onderwijs en mbo konden eind vorig jaar hun klas aanmelden om mee te denken over het nieuwe thema voor de Week van het geld in 2026. Uit de inzendingen werden zes klassen geselecteerd, die hun ideeën vrijdag pitchten onder toeziend oog van een vakjury bestaande uit Arjan Vliegenthart, directeur Nibud, Inge van Dijk, directeur Betalen & Cash bij De Nederlandsche Bank, en Christian Meijer, hoofd Wijzer in geldzaken. De show werd gepresenteerd door Quinty Misiedjan. Na zes vlammende pitches mochten uiteindelijk de leerlingen van het Van Kinsbergen College uit Elburg de vo-award mee naar huis nemen voor hun idee ‘Laat je geld niet ghosten, beheer het slim’. Studenten van De Rooi Pannen Breda Horeca uit Breda wonnen de mbo-award met het idee ‘Van donnie naar tonnie’. Naast de pitches en de awards kregen alle aanwezige klassen een rondleiding door De Nieuwe Schatkamer en een workshop over hoe het brein van jongeren werkt in geval van financiële verleidingen.
Tijdens de Week van het geld vraagt Wijzer in geldzaken ook aandacht voor financiële educatie buiten de klaslokalen. Dit doen we door jaarlijks een onderzoek te doen onder een representatieve groep jongeren (deze editie: 16-19 jaar) naar hun kennis en kunde rondom financiële vaardigheden. Dit jaar gingen onze persberichten over 1) de ervaringen van jongeren met nepwebwinkels (link), en 2) ‘geldexcuses’/financiële gewoontes en gelddromen (link). Geholpen door deze onderzoeken en het werkbezoek van Koningin Máxima, stond de Week van het geld volop in de schijnwerpers in zowel landelijk als regionaal nieuws. Onder meer RTL Nieuws, Radio 1, nu.nl en NOS Stories besteedden er aandacht aan.