Hoe kunnen we consumenten stimuleren om gezonde financiële keuzes te maken, op basis van kennis over gedrag? Dat is de kern van de publicatie ‘Gedragsperspectief op geldzaken – Inzichten uit praktijk & wetenschap’. Minister van Financiën Sigrid Kaag nam vandaag het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van hoofdauteurs Felix Uhl en Adriaan Denkers. De publicatie is een initiatief van het Actieplan Consumentenkeuzes, waarin ruim 50 organisaties uit de financiële sector, de wetenschap en de overheid samenwerken. Wijzer in geldzaken is een van die partijen, die samen 28 gedragsinterventies hebben ontwikkeld. De ervaringen met deze interventies en de lessen die de partijen ervan hebben geleerd, zijn nu gebundeld in deze publicatie.
Wijzer in geldzaken is zelf bijvoorbeeld betrokken bij een initiatief op het gebied van financiële redzaamheid. Mensen vragen pas hulp als ze al op de bodem van de spreekwoordelijke put zijn beland. Moeten we mensen die de bodem nog niet hebben bereikt niet op een hele andere manier overhalen om hulp te vragen? Daarmee zouden we preventie een grotere kans van slagen geven. Samen met het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag (Universiteit Leiden) liet Wijzer in geldzaken in een experiment zien dat mensen met (beginnende) geldzorgen eerder geneigd zijn om hulp te vragen als sprake was van autonoom georiënteerde hulp (i.p.v. afhankelijk georiënteerde hulp). Zo houdt de hulpvrager meer controle en is er meer gelijkwaardigheid tussen hulpvrager en hulpgever.
Wil je meer weten en leren van de initiatieven van de organisaties die actief zijn binnen het Actieplan Consumentenkeuzes? De publicatie ‘Gedragsperspectief op geldzaken – Inzichten uit praktijk & wetenschap’ is te lezen op de website: