Gepensioneerde vrouwen ontvangen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen
In Nederland is sprake van een grote pensioenkloof: gepensioneerde vrouwen ontvangen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen. Toch is bijna de helft (48%) van de Nederlanders zich er niet van bewust dat het pensioeninkomen voor vrouwen lager ligt dan voor mannen; zij denken dat vrouwen ongeveer evenveel of zelfs meer pensioen krijgen. Vijf op de tien vrouwen (52%) vindt de pensioenkloof (zeer) zorgelijk, tegenover slechts drie op de tien mannen (30%). Driekwart van de vrouwen (74%) vindt het (zeer) belangrijk dat deze kloof wordt gedicht, terwijl dat geldt voor ruim de helft van de mannen (57%).
Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd in het kader van de 14e editie van de Pensioen3daagse. Deze drie dagen (12, 13 en 14 november 2024) hebben als doel om mensen een eerste stap te laten zetten om hun pensioenbedrag te bekijken en zo overzicht en inzicht te krijgen in hun pensioen.
Lisa Brüggen, directeur van pensioendenktank en kennisnetwerk Netspar: “De pensioenkloof is in Nederland groter dan in de meeste landen binnen de EU. Vrouwen hebben na hun pensioen gemiddeld honderden euro’s per maand minder te besteden dan mannen. Dat kan ertoe leiden dat vrouwen in de problemen komen bij pensionering. Verschillende factoren dragen bij aan de pensioenkloof. Vrouwen werken gemiddeld minder (betaalde) uren dan mannen en dat leidt tot minder pensioenopbouw. Bovendien kunnen vrouwen te maken hebben met de loonkloof, waardoor ze ook over een lager salaris pensioen opbouwen. Ook zijn vrouwen doorgaans minder bezig met hun financiële toekomst dan mannen en hebben ze minder kennis van pensioen. Ten slotte nemen ze meer zorgtaken op zich, wat kan bijdragen aan een lager pensioeninkomen.”
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen zich inderdaad minder vaak dan mannen bezighouden met pensioen en minder op de hoogte zeggen te zijn van hun pensioensituatie. Vrouwen geven aan minder de tijd te nemen om zich in pensioen te verdiepen dan mannen (18% vs. 30%). Gevraagd naar wie er meer weet over de eigen pensioensituatie, antwoorden mannen beduidend vaker ‘ik meer dan mijn partner’, namelijk 47% vs. 24%. Meer mannen dan vrouwen geven aan te weten hoe pensioenen in Nederland zijn geregeld (44% vs. 28%) en hoeveel inkomen ze na pensionering ongeveer zullen krijgen (49% vs. 37%).
In het onderzoek is ook gevraagd naar manieren om bij te dragen aan het dichten van de pensioenkloof. Deelnemers aan het onderzoek staan met name positief tegenover duidelijkere communicatie – vanuit werkgever of pensioenaanbieder – over de gevolgen voor het pensioen bij minder werken, zodat dit wordt meegenomen in de overweging.
Annette Mosman, bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder APG, noemt bewustwording een belangrijke factor om de kloof te dichten: “Het is belangrijk dat vrouwen (en hun omgeving) zich bewust worden van het bestaan van de pensioenkloof, en dat ze zich afvragen of hun eigen pensioen en/of het door de partner opgebouwde partnerpensioen voldoende is. Iedereen moet zich de gevolgen realiseren van keuzes die ze nu maken voor hun inkomen voor later; nu minder werken betekent niet alleen nu minder salaris, maar ook later minder pensioen. Hiervoor ligt een verantwoordelijkheid bij de vrouwen (en hun omgeving) zelf, maar ook bij de overheid, pensioenaanbieders en werkgevers, om vrouwen goed te informeren over de langetermijngevolgen van parttime werken, over de andere oorzaken van de pensioenkloof en over de mogelijkheden die er zijn om het pensioeninkomen aan te vullen.”
Christian Meijer, hoofd van Wijzer in geldzaken, geeft aan dat het pensioenbewustzijn de afgelopen jaren wel is toegenomen: “We voeren dit onderzoek sinds 2014 tweejaarlijks uit. Waar tien jaar geleden 61% van de Nederlanders pensioenbewust was, is dat nu 72%. Het is belangrijk om inzicht te hebben in je pensioensituatie en op de hoogte te zijn van bepaalde veranderingen in je leven die invloed kunnen hebben op je pensioen, zoals een kind krijgen, meer of minder werken, of uit elkaar gaan.” Wijzer in geldzaken verwijst tijdens de Pensioen3daagse in haar campagnes actief naar de tool ‘Wat kun je doen voor je pensioen? Check het NU!’. Deze tool biedt mensen binnen enkele minuten meer inzicht in hun pensioen en geeft tips die bij hun persoonlijke situatie passen.
De jaarlijkse Pensioen3daagse is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken om extra aandacht te vragen voor het onderwerp ‘pensioen’, om mensen te activeren de eerste stap te zetten wat te gaan doen aan hun pensioen. Naast de landelijke campagne omvat het vele activiteiten van organisaties, zoals pensioenaanbieders, werkgevers en pensioenadviseurs, met onder meer (online) pensioenspreekuren en voorlichting op de werkvloer door middel van presentaties en pensioenlunches. Pensioenconsulenten, financieel adviseurs en experts van de partners van Wijzer in geldzaken zijn beschikbaar voor pensioenvragen. Bekijk op de website van de Pensioen3daagse het overzicht met activiteiten.