Hare Majesteit Koningin Máxima was vrijdagochtend 15 maart aanwezig bij de afsluiting van de dertiende editie van de Week van het geld in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Van 11 tot en met 15 maart hebben duizenden scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs (VO) en het mbo zich ingezet om kinderen en jongeren het belang bij te brengen van goed omgaan met geld. Het thema van dit jaar was ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’. De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten, was ook aanwezig en lanceerde de jongerencampagne ‘Je Geld de Baas – Hoe voorkom jij de Betaal Later Kater’.
Koningin Máxima reikte tijdens de bijeenkomst twee awards uit aan leerlingen met de beste inzendingen voor een jongerencampagne over goed omgaan met geld. Klassen uit het voortgezet onderwijs en het mbo hebben op basis van themapakketten van Wijzer in geldzaken voor hun leeftijdsgenoten een campagne gemaakt over geldzaken. De klassen met de genomineerde inzendingen pitchten tijdens de bijeenkomst hun campagne. De juryvoorzitter, minister Schouten, maakte de winnaars bekend in de categorieën voortgezet onderwijs en mbo.
Het Terra collega uit Emmen nam de VO award mee naar huis voor hun campagne Wees geen catch, let op je Cash!. ROC Nijmegen won de Week van het geld Award in de categorie mbo met de campagne Financiële fitheid: jouw sleutel tot succes. Begroting = Koning!. De jury was onder de indruk van de inzendingen. De winnaars zijn uitgenodigd om mee te denken over het vervolg de jongerencampagne van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Het Terra collega uit Emmen en ROC Nijmegen namen de Week van het geld Awards 2024 in ontvangst uit handen Koningin Máxima, erevoorzitter van Wijzer in geldzaken - Foto Valerie Kuypers
Voorafgaand aan de awarduitreiking lanceerde de minister de nieuwe voorlichtingscampagne ‘Je Geld de Baas – Hoe voorkom jij de Betaal Later Kater’ die jongeren tussen vijftien en eenentwintig jaar informeert over de risico’s van achteraf betalen. Het aantal jongeren met betalingsproblemen is de laatste jaren toegenomen. Dat komt onder meer door apps die het achteraf betalen van aankopen mogelijk maken. Door gebrek aan overzicht kunnen uitstaande bedragen snel oplopen en zelfs leiden tot schulden. Onderzoek van Wijzer in geldzaken in het kader van de Week van het geld 2024 laat zien dat tien procent van de jongeren tussen de zestien en negentien jaar wel eens financiële problemen heeft door kopen op afbetaling.
Aan het slot van de bijeenkomst werd bekend gemaakt dat Amsterdam de gaststad Week van het geld 2025 wordt. Wethouder Marjolein Moorman nam hiervoor een speciale munt in ontvangst en benadrukte hoe belangrijk het is dat jongeren leren omgaan met geld om schulden te voorkomen. Tijdens de Week van het geld wordt in de gaststad onder meer de opening georganiseerd en vinden er vele andere extra activiteiten plaats.
Wethouder van Amsterdam Marjolein Moorman neemt de gaststad Week van het geld 2025 munt in ontvangst.