Wat te doen bij tegenvallende inkomsten als zzp'er
Het kan gebeuren dat je omzet of je kosten tegenvallen waardoor je verlies maakt. Zorg dat je de oorzaak achterhaalt. En ga na of het resultaat éénmalig negatief is of dat je onderneming al langer verliesgevend is.
Op deze pagina
1. Tips om een éénmalig verlies op te vangen
Zo kun je een eenmalig verlies opvangen:
Stuur je facturen zo snel mogelijk en vraag je klanten om op tijd te betalen. Betalen ze te laat? Dan kun je een incassobureau inschakelen.
Je kunt het innen van je facturen ook overlaten aan een ander bedrijf. Dat heet factoring of debiteurenfinanciering. Je krijgt jouw geld dan direct na het versturen van je facturen. Hier betaal je wel voor.
Ga na of je alle rekeningen op tijd kunt betalen. Neem contact op met leveranciers als je denkt dat dit een probleem wordt. Wacht niet tot het incassobureau de rekening stuurt. Dan ben je veel duurder uit.
Kijk of je op een slimme manier kunt bezuinigen op je zakelijke of privé-uitgaven, zonder dat dit ten koste gaat van je onderneming of jezelf.
Onderzoek of je misschien tijdelijk een (parttime) baan in loondienst kunt nemen.
Kijk of je recht hebt op toeslagen of andere tegemoetkomingen.
2. Wat kun je doen als je al langer verlies maakt?
Als je al langer verlies maakt dan is het belangrijk om eerlijk naar je onderneming te kijken. Stel jezelf daarbij vragen als:
Klopt je uurtarief wel en bereken je alle uren door die je aan klanten besteedt?
Wat is normaal in deze branche? Vraag na wat andere zzp'ers in jouw branche aan resultaten behalen. Maken zij ook verlies of ben jij een uitzondering?
Geef je iedere maand te veel geld uit? Is de huur van je bedrijfspand te hoog of rijd je in een dure auto? Bekijk waarop je kunt bezuinigen.
Wie kan jou helpen? Vraag bekenden en collega-ondernemers om hulp. Misschien heeft iemand de gouden tip voor een nieuwe klant. Of kun je een collega-zzp'er helpen die het druk heeft.
Kun je je dienstverlening uitbreiden of je doelgroep vergroten?
Is (parttime) werken in loondienst een mogelijkheid?
Vraag je (eerlijk) af of je onderneming wel levensvatbaar is. Draai je al langer verlies en is er geen zicht op betere tijden? Dan is nu stoppen waarschijnlijk beter dan het verlies verder op te laten lopen. Je kunt je boekhouder of financieel adviseur hierbij om advies vragen.
Is je inkomen al langere tijd negatief? Dan is de kans groot dat je te maken hebt of krijgt met schuldeisers. Dat is heel vervelend. Neem zelf het initiatief om het op te lossen. Dat is vaak niet gemakkelijk, maar wel beter dan afwachten. Je kunt bij veel organisaties terecht voor hulp. Soms gratis, soms tegen betaling. Controleer in dat laatste geval altijd of de organisatie is aangesloten bij een branchevereniging zoals de NVVK. Bekijk hieronder de partijen die jou kunnen helpen.