Als zzp'er betaal je belastingen over je inkomen. Daarnaast moeten de meeste zzp'ers elk kwartaal aangifte omzetbelasting doen en deze afdragen aan de Belastingdienst. We hebben de belangrijkste aandachtspunten bij deze belastingen voor je op een rij gezet.
Als je als zelfstandige werkt of een bedrijf hebt dan draag je btw af over je omzet. De officiële naam hiervan is omzetbelasting. De btw heeft verschillende tarieven. Hoeveel procent btw je moet afdragen, is afhankelijk van het type product of dienst dat je aanbiedt.
De btw breng je in rekening bij je klant. Hierdoor wordt jouw factuur hoger. De ontvangen btw betaal jij vervolgens per maand, kwartaal of jaar aan de Belastingdienst. De btw die jij zelf betaalt over ingekochte goederen of diensten mag je terugvragen.
In sommige gevallen hoef je geen btw af te dragen. Bijvoorbeeld omdat je dienst of product is vrijgesteld van btw. Of omdat je totale omzet minder is dan € 20.000 per jaar. Je maakt dan gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR).
Veel ondernemers dragen ieder kwartaal btw af. Je kunt er ook voor kiezen dit per maand of per jaar te doen. Zorg er in ieder geval voor dat je de omzetbelasting op tijd betaalt. Om je hieraan te helpen herinneren kun je een gratis alert instellen.
Hoeveel belasting je betaalt, is afhankelijk van bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger het belastingtarief. Ook is het belangrijk welke rechtsvorm jouw bedrijf heeft. Als je een eenmanszaak of vof hebt dan betaal je inkomstenbelasting. Heb je een bv? Dan betaal je inkomstenbelasting over het loon dat jij jezelf uitbetaalt. Daarnaast betaal je winstbelasting.
Als je als zzp'er een eenmanszaak of vof hebt dan ben je een IB-ondernemer. Je betaalt dan inkomstenbelasting, net als een werknemer. Maar als ondernemer kun je gebruikmaken van extra belastingvoordelen zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. De Belastingdienst moet je wel zien als ondernemer. Daarvoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Aftrekposten verlagen je belastbare inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Sommige aftrekposten gelden zowel voor werknemers als ondernemers. Bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek.
Heffingskortingen mag je van je belastingbedrag aftrekken. Heffingskortingen die gelden voor zowel werknemers als ondernemers zijn bijvoorbeeld de algemene heffingskorting en arbeidskorting.
Als ondernemer kun je zakelijke kosten aftrekken van je omzet. Hierdoor betaal je minder belasting. De Belastingdienst controleert regelmatig of de kosten die je opgeeft wel echt zakelijke kosten zijn. Soms maak je kosten voor je bedrijf die ook voor een deel privé zijn. Dit is bijvoorbeeld zo als je je telefoon voor je bedrijf maar ook privé gebruikt. Je kunt dan alleen een deel van de kosten als zakelijke kosten opvoeren.
Als ondernemer is jouw inkomen niet ieder jaar hetzelfde. Het kan dan slim zijn om je inkomen te middelen. Je betaalt dan belasting over het gemiddelde inkomen dat je in 3 opvolgende jaren verdiende. Deze regeling verdwijnt binnenkort. Het laatste tijdvak waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024. Bekijk de voorwaarden van de Belastingdienst om te zien of jij mag middelen.
Veel zzp'ers laten hun aangifte opstellen door een boekhouder of adviseur. Loop de aangifte wel altijd helemaal na. Controleer of je boekhouder alle kosten goed heeft berekend. Check of hij de ondernemersregelingen goed heeft toegepast. Vraag het na als je iets niet begrijpt of als je denkt dat er iets niet klopt.
Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen. Dit kan bijvoorbeeld via een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Je inleg of premie is dan aftrekbaar. Je betaalt wel belasting over de uitkering. Omdat je tegen die tijd al met pensioen bent, betaal je waarschijnlijk een lager tarief. Dit levert je een belastingvoordeel op. Je kunt ook sparen of beleggen voor je pensioen. Bespreek met je financieel adviseur wat voor jou de beste oplossing is.
Tot en met 2022 kon je als zzp’er een bedrag voor je pensioen reserveren via de fiscale oudedagsreserve. Dit kan niet meer. Heb je nog een oude fiscale oudedagsreserve? Bekijk dan welke regels voor jou gelden.