Heb jij je geldzaken op orde? Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van jouw geldzaken. Deze 10 checks en tips helpen jou daarbij.
Met een bankrekening kun je echt meedoen in Nederland. Je kunt een bankrekening openen bij de bank waar je graag klant wil worden. Soms weigert een bank iemand als klant. Bijvoorbeeld als iemand fraude heeft gepleegd. Ook dak- en thuislozen hebben vaak moeite met het openen van een bankrekening. Iedereen in Nederland heeft recht op een bankrekening. Word je geweigerd? Dan kun je een Basisbankrekening openen bij de laatste bank waar jij klant was.
Leg rekeningen op een plek waar je de post goed en vaak ziet liggen. Betaal rekeningen direct als dat kan. Maak een aparte stapel van de post waarop je moet reageren, zoals brieven van de Belastingdienst. Bewaar belangrijke informatie op een overzichtelijke manier. Denk aan de jaarlijkse afrekeningen van bijvoorbeeld het energiebedrijf, of de overzichten van je huur of hypotheek.
Gebruik opbergmappen voor je papieren administratie. Zorg dat je administratie digitaal ook op orde is. Maak een map aan voor ieder jaar en/of onderwerp en bewaar daarin je belangrijke digitale documenten. Zorg dat je die mappen makkelijk kunt vinden op je computer.
Kies hiervoor een vast moment. Pak de post erbij die je apart hebt gelegd. Check of je alle rekeningen op tijd hebt betaald. Kijk in je e-mail of er nog berichten zijn waar je naar moet kijken. Bijvoorbeeld van je energieleverancier of de overheid.
Waarschijnlijk betaal je een aantal rekeningen via automatische incasso, zoals je abonnementen of woonlasten. Zorg ervoor dat er voldoende geld op je rekening staat. Zo voorkom je dat een automatische overschrijving mislukt of dat je onnodig rood staat. Want als je rood staat moet je rente betalen. Maak eventueel geld over van je spaarrekening. Kom je geld tekort? Schakel dan op tijd hulp in.
Met een huishoudboekje krijg je overzicht van je inkomsten en uitgaven. Kies voor het (digitale) huishoudboekje dat het beste bij jou past.
Zet geld apart voor onverwachte kosten. Denk aan een wasmachine die kapotgaat of een reparatie aan je auto. Deze buffer is ook belangrijk voor andere uitgaven. Bijvoorbeeld het vervangen van je inboedel of het onderhouden van je huis en tuin. Het Nibud adviseert om maandelijks 10% van je netto-inkomen te sparen. Met de BufferBerekenaar van het Nibud bereken je hoe hoog jouw buffer moet zijn om niet in de problemen te komen bij onverwachte kosten.
Met aparte spaardoelen is het leuker en makkelijker om te sparen. Een spaardoel kan een buffer voor onverwachte uitgaven zijn, maar ook een andere auto of bijvoorbeeld een vakantie. Maak een aparte budgetpost voor sparen en reken uit hoelang het duurt voordat je je spaardoel bereikt.
Dan weet je wanneer je kunt kijken naar een voordeliger aanbod of betere verzekering. Het is ook een herinnering voor het beëindigen van abonnementen waar je eigenlijk geen gebruik van maakt.
Met het Geldplan Beter rondkomen helpt het Nibud jou een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven en meer grip te krijgen op je geld. Daarnaast heeft het Nibud 3 gratis e-mailcoachingsprogramma’s die jou helpen goede gewoontes vol te houden.