U bent hier:Home>Geldzaken op orde>5 stappen om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten
Thema Geldzaken op orde

5 stappen om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten

Overzicht over je geldzaken geeft een gerust gevoel. Als je weet hoeveel er binnenkomt en uitgaat, weet je ook of het nodig is om te besparen. Werk je overzicht regelmatig bij. Bijvoorbeeld als je inkomen omlaag gaat of als de prijzen stijgen. Met de tips op deze pagina helpen we je om je geldzaken op een rij te zetten.

Op deze pagina

    Hulp is dichterbij dan je denkt

    Vraag je omgeving om hulp als je het moeilijk vindt een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. En help anderen hierbij als je het zelf al goed voor elkaar hebt. Praten over geld helpt bij het voorkomen van geldzorgen. Het zorgt er ook voor dat je eerder in actie komt als er iets verandert.

    Hulp bij geldzorgen
    Link naar de website van Wijzer in geldzaken

    1. Tel je inkomsten bij elkaar op

    Maak een lijst van je inkomsten per maand:

    • Denk hierbij aan je loon, uitkering of pensioen.
    • Denk ook aan regelingen, zoals kinderbijslag en toeslagen.
    • Ontvang je een voorlopige teruggaaf van de Belastingdienst? Neem die dan ook op in je overzicht.

    Sommige inkomsten krijg je niet per maand, maar per 4 weken of per kwartaal. Reken dit om naar een inkomen per maand. Zo kun je jouw inkomsten en uitgaven goed vergelijken.

    Ontvang je de juiste toeslagen?

    De toeslagen van de Belastingdienst zijn onder andere afhankelijk van je inkomen en je woonsituatie. Denk je dat je minder inkomen hebt? Dan kun je aan de Belastingdienst vragen om je toeslag te verhogen. Krijg je nog geen toeslag? Vraag deze dan aan. 

    Kijk regelmatig of je de toeslag moet aanpassen. Ook als je inkomen stijgt. Zo voorkom je dat je straks (veel) geld moet terugbetalen.

    Bereken je recht op toeslagen
    Link naar de website van de Belastingdienst

    2. Tel je uitgaven bij elkaar op

    Kijk naar je vaste lasten en je dagelijkse uitgaven:

    • Je vaste lasten zijn bijvoorbeeld je woonlasten, energie, zorgverzekering en abonnementen. Dit zijn vaak noodzakelijke uitgaven die meestal maandelijks terugkomen.
    • Dagelijkse uitgaven zijn bijvoorbeeld boodschappen, kleding, vervoer en cadeaus. Bekijk hoeveel je hier elke maand aan uitgeeft.
    • Houd ook rekening met de belasting die je moet betalen als je aangifte doet.

    De meeste vaste lasten betaal je per maand. Terwijl je sommige rekeningen, zoals gemeentelijke belastingen, maar 1 keer per jaar of kwartaal ontvangt. Zelfs als je genoeg inkomsten hebt, kan het hierdoor gebeuren dat je te weinig geld op je rekening hebt staan om alles te betalen. Het helpt dan om een tijdlijn te maken. Hierop zie je op welke datum er geld bijkomt en afgaat. Zo kun je variabele uitgaven, zoals het kopen van kleding, beter plannen.

    Een huishoudboekje: papier of digitaal?

    Je kunt je inkomsten en uitgaven op papier bijhouden of digitaal met een app, software of via een website. Het voordeel van een digitaal huishoudboekje is dat je de rekeninginformatie van je bank automatisch kunt inladen. Ook kun je af- en bijschrijvingen automatisch indelen in categorieën. Je kunt zo eenvoudig al je inkomsten en uitgaven ordenen. Dit helpt je om overzicht te krijgen. Wil je je dagelijkse uitgaven precies bijhouden, dan kun je ook een papieren huishoudboekje gebruiken.

    Overzicht van digitale huishoudboekjes
    Link naar de website van Wijzer in geldzaken

    3. Trek je uitgaven af van je inkomsten

    Houd je geld over? Dan kun je sparen. Zo bouw je een buffer op voor onverwachte situaties en kun je sparen voor je toekomstplannen. Je kunt automatisch sparen. Dat doe je door een automatische overboeking in te stellen. Of maak elke maand geld over naar je spaarrekening. Bijvoorbeeld direct na het ontvangen van je loon. Kom je geld tekort? Dan is het tijd om in actie te komen.

    4. Kijk of je ergens op kunt besparen

    Kijk of je geld kunt besparen op vaste lasten door bijvoorbeeld goedkopere abonnementen te nemen. Kies bijvoorbeeld voor een goedkoper telefoonabonnement. Je kunt ook goedkopere verzekeringen afsluiten. Op vergelijkingssites kun je makkelijk premies vergelijken. Check ook of je niet te veel huur of hypotheek betaalt.

    Kijk voor je dagelijkse uitgaven goed waar het geld naartoe gaat. Zijn alle uitgaven echt nodig, of kun je op sommige uitgaven besparen? Het Persoonlijk Budgetadvies van Nibud kan je hierbij helpen. Hier zie je ook hoe jij het doet in vergelijking met anderen.

    5. Check waar je recht op hebt

    Ga na op welke toeslagen en voorzieningen je recht hebt. Kijk ook wat jouw gemeente aan lokale regelingen en kortingspassen aanbiedt waar je je voordeel mee kunt doen. Kijk ook op de website van jouw gemeente wat er mogelijk is.

    Wil je meer tips?

    Bekijk dan onze 10 geldtips om beter rond te komen.

    10 geldtips om beter rond te komen
    Link naar de website van Wijzer in geldzaken

    U bent hier:Home>Geldzaken op orde>5 stappen om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten