Hoe houd je ook tijdens je vakantie je geldzaken op orde? 13 tips voor een zorgeloze vakantie.
Hoeveel geld wil je tijdens je vakantie uitgeven? Denk daarover na voor je vertrekt. Reken dit om naar een bedrag per dag. Houd rekening met kosten voor tolwegen, visa, brandstof, overnachtingen, uitjes of eten en drinken buiten de deur. Ga je naar een land waar ze niet met euro's betalen? Houd dan ook rekening met de kosten van geld wisselen en dagelijks veranderende wisselkoersen.
Gebruik onze tool ‘Vakantie en je geldzaken’ voor een persoonlijke lijst met tips en aandachtspunten voor je reis.
Bewaar bonnetjes en verwerk je uitgaven in een kasboek of app. Dit helpt om binnen je budget te blijven. Ga je met meerdere mensen met vakantie? Verreken de kosten dan eenvoudig via bijvoorbeeld de gratis Groepie app van Tikkie. Je kunt hier natuurlijk ook een van de vele digitale huishoudboekjes voor gebruiken.
Een reisverzekering dekt bijvoorbeeld schade op reis door diefstal of een ongeluk. Ook medische kosten kun je verzekeren met een reisverzekering. Handig als je op vakantie naar een huisarts of het ziekenhuis moet. De basis zorgverzekering vergoedt vaak maar een deel van de kosten voor zorg in het buitenland. Aanvulling vanuit je reisverzekering kan dan handig zijn. Let wel op de uitsluitingen. Voor (gevaarlijke) sporten zoals skiën en duiken moet je je extra verzekeren.
Denk ook na over een annuleringsverzekering. Die vergoedt de kosten als je de reis moet annuleren of afbreken vanwege een verzekerd voorval. Kijk ook goed wat voor jou de beste keuze is: een doorlopende of eenmalige verzekering.
Ga je met je auto op reis? Dan rij je vaak langere stukken dan je gewend bent. En misschien rij je ook sneller. Bekijk hoe je auto verzekerd is en wat je moet regelen als je pech krijgt. Je kunt een abonnement op pechhulp nemen via bijvoorbeeld de ANWB of je autoverzekeraar. Als je een jonge auto hebt, heb je vaak recht op pechhulp via de dealer. Ook slim: laat je auto voor je vertrek nakijken door de garage.
Ga je met het vliegtuig met vakantie? Dan ben je afhankelijk van de luchthaven en vliegmaatschappij. Bij een vertraging of annulering van de vlucht kun je recht hebben op een schadevergoeding. Dit ligt aan de oorzaak en aan jouw reissoort. Soms gelden voor pakketreizen andere regels dan voor losse vliegtickets.
Ga na welke schade aan je huurauto verzekerd is via je reisverzekering of creditcard. Wil je een extra verzekering voor je huurauto? Regel dat dan vooraf, in plaats van in het kantoor van de autoverhuurder. Op vakantie ben je vaak duurder uit.
Kies je voor een eigen risico op je huurauto? Zorg dan dat je creditcard een hogere limiet heeft dan dit eigen risico. Je krijgt de auto anders niet mee omdat het verhuurbedrijf het eigen risico niet op je creditcard kan reserveren.
Regel de volgende zaken:
Bewaar je passen op verschillende plekken in je bagage. Onthoud je pincodes goed, ook die van je creditcard. Wordt je betaalpas gestolen, laat dan direct je rekening blokkeren. Dit kan via je bank-app of het alarmnummer.
Neem bij noodgevallen direct contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering of bekijk de reisinformatie van de Rijksoverheid voor de belangrijkste aandachtspunten en telefoonnummers. Het is handig om de kopie van je paspoort digitaal te ‘bewaren’ op je telefoon of in je mail.
Neem de tijd om je bagage in te pakken. Dit maakt de kans kleiner dat je spullen vergeet mee te nemen. Maak gebruik van een inpaklijst. Dingen zijn op vakantie soms duurder.
Zet de verwarming laag (maar niet té laag!) en schakel apparaten uit. Ook kun je sommige abonnementen tijdelijk stopzetten. Vergeet niet je maaltijdbox of boodschappendienst te pauzeren.
Check hoe het zit met de kosten van internet via je mobiele telefoon. Binnen Europa kun je gebruikmaken van je Nederlandse bundel. Ga na voor welke landen in Europa dat geldt. Zit je aan je limiet? Dan krijg je vaak een bericht van de provider.
Het is slimmer om zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi-netwerken. Je kunt ook een (oudere) telefoon meenemen en daarvoor een lokale telefoonkaart kopen. Vooral buiten Europa is dat vaak een stuk voordeliger dan gebruikmaken van je Nederlandse abonnement.
Natuurlijk is het leuk om je kinderen iets extra's te geven tijdens de vakantie. Geef je kind een eigen vakantiebudget voor een souvenir, een ijsje of iets anders. Zo leert je kind tijdens de vakantie spelenderwijs met geld omgaan.
Controleer online, via de app of op je bankafschriften of de afschrijvingen kloppen. Neem bij twijfel over bepaalde uitgaven contact op met je bank. Reken ook direct uit of je je aan je budget hebt gehouden. Dat helpt je bij de voorbereiding op je volgende reis.