U bent hier:Home>Financieel kwetsbaar>Geldgesprekken

Geldgesprekken in de buurt

Het is belangrijk om niet alleen over, maar juist ook met financieel kwetsbare groepen te praten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Financieel kwetsbare groepen zijn vaak niet in panels van onderzoeksbureaus vertegenwoordigd. Je kunt bovendien niet verwachten dat ze naar jou toekomen. Eén van de manieren om ze te spreken, is door naar hen toe te gaan en ze aan te spreken op straat. Dat hebben we in 2021 en 2022 gedaan in 113 geldgesprekken in de buurt in samenwerking met TrueTalk.

Het hoofddoel van de geldgesprekken was om met financieel kwetsbare groepen in gesprek te gaan en meer te leren over hun (belevings)wereld. Het was belangrijk om dit gesprek te laten plaatsvinden in vertrouwde, natuurlijke omgevingen van financieel kwetsbare groepen, omdat we verwachtten dat we dan meer open gesprekken konden voeren dan in een kantoorsetting.

Wat hebben we uit de geldgesprekken meegenomen?

Op diverse thema’s hebben we onderzocht wat de informatiebehoeften van financieel kwetsbaren zijn en welke (psychologische) barrières zij ervaren om die informatie tot zich te nemen. Daarnaast hebben we achterhaald via welke helpers en kanalen we financieel kwetsbaren het beste kunnen bereiken om zo hun financiële fitheid te vergroten. Ook hebben we veel meegenomen uit het praten met de mensen om wie het gaat.

De geldgesprek rapporten

‘Geldgesprekken in de buurt’ bestaat uit negen deelonderzoeken onder verschillende doelgroepen die doorgaans niet in onderzoekpanels zijn vertegenwoordigd. Deze rapporten zijn verkennend, met focus op beleving, houding en gedrag. In elk rapport vind je allereerst de resultaten van elk deelonderzoek, gevolgd in de bijlage met meer algemene informatie over de geldgesprekken met financieel kwetsbaren groepen.

U bent hier:Home>Financieel kwetsbaar>Geldgesprekken