De energierekening is een belangrijk onderdeel van je vaste lasten. Je kunt hier flink op besparen door slimme keuzes te maken. Dat kan bij een variabel tarief, maar ook als je een vast energiecontract hebt. Met deze 10 tips houd jij je energierekening onder controle.
Het is belangrijk om te weten hoeveel je verbruikt en wat dat kost. Gebruik hiervoor de app of maandelijkse overzichten van je energieleverancier. Vergelijk je verbruik met de inschatting die aan het begin van het jaar is gemaakt. Zo zie je of je moet bijbetalen of juist geld terugkrijgt.
Vaak zie je in de app ook hoeveel je verbruikt in vergelijking met huishoudens die eenzelfde soort woning hebben en met net zoveel personen zijn. Zo zie je of je al goed op weg bent of nog meer kunt besparen. Het Nibud houdt ook cijfers bij over het gemiddelde energieverbruik.
Is jouw maandelijkse verbruik hoger dan vooraf ingeschat? Of is je variabele tarief gestegen? Pas dan direct je termijnbedrag aan. Door nu al per maand meer te betalen voorkom je dat je aan het einde van het jaar ineens een groot bedrag moet bijbetalen.
Je energierekening bestaat uit meerdere delen:
Je verbruik kan omlaag door je woning te isoleren of apparaten te vervangen door nieuwe, energiezuinige apparaten. Hiervoor is geld nodig. Je kunt je verbruik ook ‘gratis’ verlagen. Dat doe je door je gedrag te veranderen. Zet je thermostaat bijvoorbeeld standaard op 19 graden overdag en 15 graden ’s nachts, douche maximaal 5 minuten en was je kleren minder heet.
Als je je aansluit bij een energiecollectief of -coöperatie krijg je misschien een goedkoper energiecontract. Zo’n collectief koopt namelijk voor een grote groep mensen energie in. Hierdoor biedt de energieleverancier soms een lager tarief. Dan ben je als deelnemer minder geld kwijt aan je energierekening. Houd wel rekening met je lopende energiecontract om eventuele opzegvergoedingen te voorkomen. Vaak helpt een collectief je hierbij. Je kunt je ook aansluiten bij een collectief zon- of windproject in jouw regio.
Het is slim om energieleveranciers te vergelijken. Gebruik je weinig energie? Dan kun je vooral besparen door een leverancier te kiezen met lage vaste kosten. Als je veel energie verbruikt kun je juist beter kiezen voor een laag verbruikstarief. Controleer ook de terugleververgoeding als je zelf energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen.
Afgelopen jaren boden energieleveranciers bijna geen contracten aan met een vast tarief en een vaste looptijd. Dit kwam doordat de energieprijzen zo hoog waren en vaak veranderden. Inmiddels zijn er steeds meer energieleveranciers die weer zo’n vast contract aanbieden.
Je kunt altijd terecht bij de energieleverancier van jouw keuze. Energieleveranciers zijn namelijk verplicht om je een modelcontract aan te bieden. Dit is een contract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief. Dat betekent dat de energieleverancier de prijzen kan verhogen of verlagen. Dit gebeurt meestal op 1 januari en op 1 juli. Maar het kan slimmer zijn om te kiezen voor een vast contract. Vergelijk daarom altijd verschillende contracten en leveranciers voordat je een contract afsluit.
Bij het opzeggen van een vast contract moet je een opzegvergoeding betalen. Als je het contract voor 1 juni 2023 afsloot dan is dit een vrij laag, vast bedrag. Ging jouw contract na die datum in? Dan is de opzegvergoeding afhankelijk van hoeveel geld de leverancier misloopt door jouw overstap.
Vraag voordat je overstapt altijd na hoe hoog jouw opzegvergoeding is. Dan weet je of overstappen voordelig is.
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je woning is. Handig om te weten als je een huis gaat kopen of huren. Bij een groen energielabel is de woonruimte energiezuinig en heb je minder energiekosten. Op het label vind je ook informatie over de energiebesparende maatregelen die je kunt nemen.
Heeft jouw huurhuis een oranje of rood energielabel? Vraag je verhuurder dan om energiebesparende maatregelen. De verhuurder is verantwoordelijk voor grote energiebesparende aanpassingen aan de woning. Denk aan het isoleren van de ramen, vloeren, spouwmuren en het dak, of het vervangen van de verwarmingsketel. Op de website van de Woonbond vind je een modelbrief waarmee je jouw verhuurder officieel verzoekt om energiebesparende maatregelen te nemen.
Sommige gemeenten helpen je om jouw energierekening onder controle te krijgen. Zij hebben bijvoorbeeld energiecoaches die jou gratis adviseren over energiebesparing. Soms stellen ze ook gratis energiebesparende producten beschikbaar. Bijvoorbeeld een tochtstrip, ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop.
Je kunt via de overheid subsidie krijgen voor energiebesparende investeringen. Bijvoorbeeld voor isolatie, een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Ook kun je hiervoor onder gunstige voorwaarden geld lenen.
Investeren in energiebesparende maatregelen kost geld. Daarnaast betaal je rente als je geld leent. Maar het voordeel is dat je energieverbruik omlaaggaat. Hierdoor bespaar je direct op je energierekening.
Lukt het ook met deze tips niet om de energierekening te betalen? Neem dan snel contact op met je energieleverancier. Die moet je een betaalregeling aanbieden. Hiervoor kun je een voorbeeldbrief van de ACM gebruiken.
Doe je niets en negeer je de betalingsherinneringen? Dan schakelt de leverancier een incassobureau in. Hierdoor lopen de kosten nog verder op. De leverancier kan ook het contract beëindigen of in sommige gevallen zelfs je energie afsluiten. Neem daarom altijd contact op met je energieleverancier als je problemen hebt met betalen. Kom je er samen niet uit? Ga dan naar Het Juridisch Loket voor gratis juridisch advies.