U bent hier:Home>Besparen>10 tips om te besparen tijdens de feestdagen
Thema Besparen

10 tips om te besparen tijdens in december

Voor veel mensen is december een dure maand. Je hebt vaak extra uitgaven aan cadeaus, vakantie, kleding, vuurwerk, etentjes en feestjes. De hoge prijzen van energie en boodschappen maken de maand nóg duurder. Daarom krijg je van ons 10 tips die meteen geld opleveren. En waarmee je ook volgend jaar kunt besparen. 

Op deze pagina

    1. Maak lijstjes voor boodschappen en cadeaus

    In december doen winkels extra hard hun best om jou te verleiden geld uit te geven. De winkelstraat ziet er gezellig uit en online kom je overal advertenties tegen. Maak van tevoren lijstjes voor cadeaus en boodschappen. Zo is de kans kleiner dat je spullen koopt die je niet nodig hebt. Het helpt je ook om van tevoren een budget vast te stellen. Besef je ook dat duurder niet altijd beter is. Maak mensen bijvoorbeeld blij met een zelfgemaakt cadeau of een uniek tweedehands geschenk. Wil je even lekker weg? Denk ook eens aan woningruil of bied je huis aan via Airbnb. 

    2. Let op de uitverkoop

    Wil je decembercadeaus shoppen? Let dan al in september en oktober op aanbiedingen. Vaak ben je dan goedkoper uit dan in december.

    Veel winkels houden uitverkoop na de feestdagen (januari). Heel handig als je toch al van plan was om die spullen te kopen. Maar een uitverkoop is er ook op gericht om je meer te laten kopen dan je eigenlijk van plan was. Bedenk daarom voordat je gaat winkelen wat je nodig hebt en maak een lijstje.

    Heb je moeite om kledingwinkels voorbij te lopen? Vraag je dan af: heb ik echt kleding nodig? En: is dit mooier dan wat ik al heb? Hoe lang moet ik voor dit kledingstuk werken of sparen? Kijk ook eens bij tweedehands winkels. Daar is vaak veel leuks te koop voor een goede prijs.

    3. Kijk naar je zorgverzekering

    Tot 1 januari heb je de tijd om je zorgverzekering op te zeggen. Daarna moet je voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Door over te stappen kun je behoorlijk besparen. Kijk daarbij niet alleen naar de hoogte van de premie, maar ook naar de dekking.

    4. Neem al je verzekeringen onder de loep

    Als je toch bezig bent met je zorgverzekering, kun je meteen al je verzekeringen op een rij zetten. Hiermee kun je veel geld besparen. Kijk naar de hoogte van de premie, maar ook of de dekking en het eigen risico nog bij je situatie passen. Heb je de verzekeringen nog nodig, of zijn er ook risico’s die je zelf kunt dragen? Op vergelijkingssites kun je eenvoudig verzekeringen met elkaar vergelijken.

    5. Bespaar op je energierekening

    De energieprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen. Het is goed om te kijken hoe je kunt besparen op je energierekening. Dat kan door minder te verbruiken, of door over te stappen naar een andere energieleverancier. En misschien kom je in aanmerking voor ondersteuning van de overheid.

    6. Check je abonnementen

    Zet op een rij hoeveel je uitgeeft aan verschillende soorten abonnementen, lidmaatschappen en loterijen. Zeg deze op als je ze niet of nauwelijks gebruikt. Op Opzeggen.nl staan een aantal voorbeeldbrieven.

    Kijk ook goed naar je abonnementen voor televisie, streamingdiensten, internet en telefoon. Vaak is het voordeliger om alles in één pakket te stoppen. Neem contact op met je provider om te kijken of er goedkopere mogelijkheden zijn.

    Er zijn ook veel vergelijkingswebsites. Soms zijn er verschillen tussen die sites. Daarom is het slim om verschillende vergelijkingssites te gebruiken. Kijk daarna waar je het beste uit bent.  

    7. Investeer in de duurzaamheid van je woning

    Daarmee kun je besparen op je energierekening. Als de spaarrente laag is, levert dit meer op dan het geld op een spaarrekening zetten. Soms kun je hiervoor subsidie of een goedkope lening van de overheid krijgen.

    8. Breng je inkomsten en uitgaven in kaart

    Het einde van het jaar is ook een mooi moment om te kijken hoe je volgend jaar geld kunt besparen. Een huishoudboekje is een handige hulp om je uitgaven bij te houden en te zien waar je geld naartoe gaat. Dat kan op papier, met je mobiel bankieren app of met een digitaal huishoudboekje. 

    Op onze pagina ‘5 stappen om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten’ vind je praktische tips om je geldzaken in kaart te brengen. Kom je geld tekort? Kijk dan hoe je kunt besparen of extra inkomsten kunt krijgen. Vraag ook hulp als je er zelf niet uitkomt.

    9. Los af op je hypotheek

    Houd je geld over aan het einde van het jaar? Kijk dan of je extra kunt aflossen op je hypotheek. Dat scheelt meteen in je maandelijkse woonlasten. Bekijk wel of het voor jou gunstig is om af te lossen. Overleg bij twijfel met jouw hypotheekaanbieder of adviseur. Zorg ook dat je voldoende spaargeld overhoudt voor onverwachte uitgaven en tegenvallers.

    10. Spaar voor een doel

    Met de tips hierboven kun je besparen op je uitgaven. Zelfs een kleine besparing tikt al lekker aan. Zo levert 5 euro per dag in een jaar al ruim €1.800 op. Het geld dat je overhoudt, kun je sparen. Misschien heb je een doel of een droom waarvoor je wil sparen. Bijvoorbeeld een vakantie, de studie van je kinderen, een ander huis of een verbouwing.

    Maak een automatische overboeking naar je spaarrekening aan zodat je het geld niet aan andere dingen uitgeeft. Als het echt nodig is, kun je er nog wel gewoon bij.

    U bent hier:Home>Besparen>10 tips om te besparen tijdens de feestdagen