U bent hier:Home>Belastingen>Zo doe je belastingaangifte
Thema Belastingen

Zo doe je belastingaangifte 

Ga er even goed voor zitten als je begint aan je aangifte. Met de tips op deze pagina weet je óf je belastingaangifte moet doen, voor welke datum en hoe het werkt. Zo is ook jouw aangifte op tijd binnen bij de Belastingdienst.

Op deze pagina

    Wel of geen aangifte doen? 

    Meestal ontvang je in februari een brief van de Belastingdienst. Hierin staat dat je voor 1 mei belastingaangifte moet doen. Krijg je geen brief, maar denk je dat je belasting moet betalen of geld terugkrijgt? Vraag dan zelf om een formulier.

    Soms hoef je geen aangifte te doen. Dat is het geval als je minder dan €52 moet bijbetalen of als je minder dan €17 terugkrijgt. Geldt dat voor jou, maar heb je recht op inkomensafhankelijke regelingen zoals toeslagen? Dan moet je altijd aangifte doen. Je kunt een proefberekening maken. Dan zie je hoeveel je moet betalen of ontvangt. Zolang je de gegevens niet verstuurt, doe je geen aangifte.

    Aangifte doen via internet, de aangifte-app of op papier

    Je kunt via de website van de Belastingdienst aangifte doen. Vaak kan dat ook via de aangifte-app. Vooral als je niets hoeft te veranderen aan de vooraf ingevulde gegevens. Soms moet je wel iets veranderen. Bijvoorbeeld als je zzp'er bent, dat jaar een huis kocht of zorgkosten of studiekosten wil aftrekken. Dan kun je de app niet gebruiken. 

    Je kunt ook aangifte doen met een papieren formulier. Voor een formulier moet je bellen met de Belastingtelefoon. Het nummer is 0800 - 0543. 

    Gebruik een checklist

    De Consumentenbond heeft een algemene checklist voor je belastingaangifte. Hierin staat uitgebreide uitleg over hoe je belastingaangifte doet. Je vindt er ook tips over belastingvoordelen. Handig om te checken voordat je aangifte doet. De Consumentenbond heeft daarnaast speciale checklists voor verschillende persoonlijke situaties. Hiervoor is een betaald lidmaatschap nodig, maar je kan het wel 7 dagen gratis proberen.  

    Verzamel deze documenten voordat je aangifte doet

    Veel gegevens zijn vooraf ingevuld. De Belastingdienst krijgt die gegevens van bijvoorbeeld je bank of werkgever. Toch is het belangrijk om altijd te controleren of de gegevens juist zijn. Hiervoor gebruik je onder andere de jaaropgave van je werkgever of uitkeringsinstantie, de jaaroverzichten van je bank en hypotheekverstrekker en de WOZ-beschikking van de gemeente. Op de website van de Belastingdienst vind je een volledig overzicht van alle documenten. 

    Laat geen heffingskortingen, aftrekposten of toeslagen liggen

    Er zijn veel regelingen die je geld kunnen opleveren. Heb je een hypotheekschuld omdat je een eigen woning hebt? Dan heb je bijvoorbeeld recht op hypotheekrenteaftrek. Heb je een fiscaal partnerschap? Dan kun je de aftrekposten tussen jou en je partner verdelen. Dat bespaart belasting. Hebben jullie kinderen en werken jullie allebei? Dan heb je misschien recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Check ook of je toeslagen kunt krijgen. Dit hangt af van het inkomen dat je opgeeft bij je aangifte.

    Uitstel aanvragen

    Lukt het je niet om voor 1 mei aangifte te doen? Je kunt bij de Belastingdienst uitstel aanvragen. In principe krijg je dan uitstel tot 1 september, maar eventueel kun je ook langer uitstel krijgen. Dit betekent mogelijk dat je belastingrente moet betalen.

    Hulp bij de aangifte

    Kom je er niet uit met je aangifte? Kijk dan waar je hulp kunt krijgen bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting. 

    U bent hier:Home>Belastingen>Zo doe je belastingaangifte