U bent hier:Home>Werken>7 dingen om te controleren in je contract
Thema Werken

7 dingen om te controleren in je contract

In je contract staan de afspraken die jij hebt gemaakt met je werkgever. Deze rechten en plichten gelden voor jou én voor je werkgever. Wat zijn de belangrijkste onderdelen van je contract en kun je dus het beste extra controleren?

Op deze pagina

    1. Tijdelijk of vast contract?

    Vaak biedt een werkgever je eerst een tijdelijk contract aan. Dit is een contract met een einddatum. Je werkgever mag je in totaal 3 tijdelijke contracten aanbieden, voor maximaal 3 jaar. Daarna heb je recht op een vast contract. Er zijn uitzonderingen mogelijk.

    2. Hoe lang is de proeftijd?

    In je contract kan een proeftijd staan. Tijdens deze proeftijd kunnen jij en je werkgever allebei het contract opzeggen. Er geldt dan geen opzegtermijn. Ook als je direct een vast contract krijgt aangeboden geldt er meestal een proeftijd. Voor de lengte van de proeftijd gelden wettelijke regels.

    3. Is er een concurrentie- en/of relatiebeding?

    In je contract kan een concurrentie- en/of relatiebeding staan:

    • Concurrentiebeding: na afloop van je contract mag je niet zomaar bij een andere werkgever gaan werken. Je mag bijvoorbeeld de komende tijd niet bij een concurrent aan de slag of een eigen bedrijf starten binnen dezelfde branche. 
    • Relatiebeding: je mag geen relaties (klanten) van je werkgever ‘meenemen’ naar een andere werkgever of naar je eigen bedrijf.

    Houd jij je niet aan de afspraken? Dan kan je (oud-)werkgever naar de rechter stappen. Die kan jou een boete opleggen. Een concurrentie- en/of relatiebeding kan hierdoor grote gevolgen hebben voor je carrière. Lees daarom je contract goed door voordat je hiervoor tekent.

    4. Val je onder een cao?

    Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst. Vakbonden maken uit naam van de werknemers afspraken met werkgevers. Bijvoorbeeld over werk, pensioen en salaris. Een cao kan gelden voor een complete bedrijfstak (bijvoorbeeld de horeca of bouw). Ook zijn er grote werkgevers met een eigen cao. Als er een cao geldt dan zie je dit vaak in je contract staan. Is er geen cao? Dan maak je zelf afspraken met je werkgever.

    5. Hoeveel ga je verdienen?

    Tijdens het sollicitatieproces heb je afspraken gemaakt over je salaris. Controleer of het bedrag in je contract klopt. Vaak zie je een bedrag per maand. Dit kan ook een bedrag per uur of week zijn. Kijk ook of je recht hebt op extra salaris, bijvoorbeeld op feestdagen of bij overwerk. In je contract staat ook of je recht hebt op vakantiegeld, een eindejaarsuitkering of een bonus.

    6. Hoe worden je reiskosten vergoed?

    De meeste werkgevers bieden een vergoeding voor reiskosten. Bijvoorbeeld in de vorm van een kilometervergoeding. Voor iedere reiskilometer krijg je dan een bepaald bedrag. Je mag maximaal € 0,21 per kilometer belastingvrij ontvangen. Krijg je meer? Dan betaal je belasting over het deel boven de € 0,21.

    Bij sommige banen krijg je een leaseauto. Als je die auto ook gebruikt voor privéritten, dan geldt een bijtelling voor privégebruik. Er wordt dan een bedrag bij je inkomen opgeteld. Hierover betaal je belasting. Hoeveel dat is hangt bijvoorbeeld af van de nieuwwaarde van de auto, de hoogte van jouw inkomen en of het een elektrische auto is.

    Je hebt geen bijtelling als je alle gereden kilometers noteert en kunt laten zien dat je de auto per jaar minder dan 500 kilometer voor privéritten gebruikt. 

    7. Hoe ziet jouw loonstrook er straks uit?

    Tijdens de onderhandelingen heb je afspraken gemaakt over jouw brutosalaris. Maar hoeveel houd je hier eigenlijk netto aan over? Dit is per werkgever verschillend. Soms krijg je toeslagen of moet je juist een eigen bijdrage betalen. Voor je pensioen bijvoorbeeld. Ook scheelt het heel veel of je wel of geen loonheffingskorting laat toepassen.

    Loonheffingskorting is een korting op het betalen van belasting voor iedereen die werkt. Je kunt de loonheffingskorting het beste maar bij 1 werkgever tegelijk aanvragen. Anders krijg je te veel korting en moet je later nog belasting bijbetalen.  

    Het kan slim zijn om een proef loonstrook aan te vragen. Dit heet ook wel een proforma loonstrook. Hierop zie je precies hoeveel je straks netto ontvangt als je bij deze werkgever gaat werken.

    U bent hier:Home>Werken>7 dingen om te controleren in je contract