Wanneer je begint met je eerste ‘echte’ baan heb je ineens veel meer inkomen. Maar waar geef je het eigenlijk aan uit? We hebben 5 belangrijke spaarpotjes voor je op een rij gezet om rekening mee te houden. Zo ben jij financieel goed voorbereid op de toekomst.
Begin zo snel mogelijk met 'buffersparen'. Dat is sparen voor een potje dat je kunt gebruiken als er iets kapotgaat. Denk bijvoorbeeld aan je laptop, wasmachine of telefoon. Zet dit geld op een aparte spaarrekening. Als je iedere maand automatisch geld overmaakt naar deze rekening, weet je zeker dat het potje steeds voller komt te zitten. Het Nibud geeft advies over de hoogte van deze financiële buffer. Met hun handige tool bereken je hoe hoog jouw buffer minimaal moet zijn.
Misschien heb je na een opleiding nog een studieschuld. Die schuld moet je aflossen. Op de website van DUO lees je de regels voor het aflossen van je studieschuld. Een studieschuld heeft ook gevolgen voor het afsluiten van een hypotheek. Je kunt hierdoor minder geld lenen voor het kopen van een huis. Gebruik de tool van Vereniging Eigen Huis om te berekenen hoe groot de invloed van jouw studielening is bij het afsluiten van een hypotheek.
Als je in de toekomst een huis wil kopen, heb je ook spaargeld nodig. Met dat spaargeld betaal je de bijkomende kosten voor het kopen van een huis. Dit zijn bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, de kosten voor het bepalen van de waarde van je huis en de kosten voor de makelaar, notaris en hypotheekadviseur. De bijkomende kosten worden ook wel kosten koper genoemd.
Je mag voor een huis maximaal het bedrag lenen dat de woning waard is. Je kunt dus geen geld lenen voor de kosten koper. Deze kosten moet je zelf betalen. Heb je een schatting gemaakt van de kosten koper? Dan kun je ook berekenen hoeveel je per maand moet sparen om dat bedrag te bereiken.
Misschien heb je al een auto of gebruik je een deelauto of (deel)scooter. Of je reist met het openbaar vervoer. Wil je een eigen auto maar heb je niet voldoende geld om deze te kopen? Je kunt dan ook denken aan private lease. Hierbij betaal je een vast maandelijks bedrag voor een auto. Je wordt geen eigenaar van de auto, maar mag deze tijdens de looptijd gebruiken. Houd bij private lease rekening met de volgende punten:
Een private leaseovereenkomst heeft gevolgen voor toekomstige leningen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis. Je kunt hierdoor minder lenen. Je kunt ook sparen voor een auto of kiezen voor een (gebruikte) auto die minder duur is. Gebruik onze rekentool om te kijken hoeveel je moet sparen om je auto (of wat anders) te kopen.
Bij je eerste baan denk je nog niet meteen aan met pensioen gaan. Toch is het wel slim als je vandaag nog begint met nadenken over je pensioen. Hoe eerder je inzicht hebt in je pensioen, hoe makkelijker het is om bij te sturen. Heb je een pensioenregeling of moet je zelf wat regelen? Zorg er met onze tips voor dat je je pensioen goed hebt geregeld.
Als je begint met werken, heb je ineens veel meer geld. Het is slim om je inkomsten en uitgaven bij te houden in een huishoudboekje. Dan zie je bijvoorbeeld hoeveel geld je iedere maand uitgeeft als je elke dag koffie op het station koopt. Een huishoudboekje klinkt natuurlijk heel ouderwets. Gelukkig zijn er veel slimme apps waarmee je je uitgaven kunt bijhouden. Bekijk ons overzicht van huishoudboekjes en begin met het bijhouden van je uitgaven.