U bent hier:Home>Kinderen>Geldzaken voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar
Thema Kinderen

Geldzaken voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar

Als je kind 4 wordt dan gaat het naar de basisschool. Dit heeft invloed op jouw geldzaken. De opvang wijzigt en misschien je werkuren ook. Daarnaast veranderen je toeslagen en tegemoetkomingen. Ook rond de 6e en 10e verjaardag van je kind zijn er belangrijke wijzigingen. Je vindt op deze pagina daarom een overzicht van geldzaken om aan te denken als je een kind hebt in de leeftijd 4 tot 6 jaar, 6 tot 10 jaar en 10 tot 12 jaar.

Op deze pagina

    Wat kost een kind?

    Hoeveel kost een kind eigenlijk per maand? Dit is per situatie anders. Het ligt aan hoeveel kinderen je hebt én aan je gezinsinkomen. Het Nibud heeft berekend wat de gemiddelde maandelijkse kosten zijn per kind. Jouw situatie kan anders zijn, maar dit geeft je een goed beeld van de kosten om rekening mee te houden.

    Checklist voor kinderen van 4 tot 6 jaar

    1. Pas de kinderopvangtoeslag aan

    Je kind gaat naar de basisschool. Hierdoor verandert er misschien iets in de opvang. De dagopvang wordt buitenschoolse opvang of misschien gaat je kind wel voor het eerst naar de opvang. Geef wijzigingen op tijd door zodat je de juiste toeslag ontvangt.  

    2. Lesgeld basisschool

    Als ouder betaal je geen lesgeld voor de basisschool van je kind. Veel basisscholen vragen wel om een vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten. Je bent niet verplicht om dat te betalen. Scholen mogen je kind ook niet uitsluiten van activiteiten als je niet wil of kan betalen. 

    3. Schoolspullen en sport

    Je kind heeft misschien ook schoolspullen nodig zoals een etui, schrift of rekenmachine. En als je kind sport dan betaal je contributie. Ook heeft je kind sportkleding en andere sportspullen nodig. Heb je hier niet genoeg geld voor? Dan zijn er verschillende organisaties die je kunnen helpen. Zo kan jouw kind tóch meedoen.

    4. Ga je meer werken? Denk aan de toeslagen

    Ga je meer werken nu je kind naar de basisschool gaat? Dan gaat je inkomen vaak omhoog. Dat heeft gevolgen voor de toeslagen. Controleer de verandering en pas je toeslagen aan als dat nodig is.

    Checklist voor kinderen van 6 tot 10 jaar

    1. De kinderbijslag gaat omhoog als je kind 6 is

    Daar hoef je zelf niets voor te doen. Je ontvangt het hogere bedrag vanaf het 1e kwartaal nadat je kind 6 jaar wordt. Wordt je kind bijvoorbeeld in mei 6 jaar? Dan krijg je de hogere kinderbijslag op 1 juli. De bedragen en betaaldata vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank.  

    2. Begin met zakgeld geven

    6 jaar is een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Veel ouders vragen zich af hoeveel ze het beste kunnen geven. Dat is voor iedereen anders. Houd rekening met hoeveel je te besteden hebt en wat je kind van het zakgeld moet betalen. Toch behoefte aan een richtbedrag? In de Checklist zakgeld vind je een lijstje met gemiddelde bedragen. Ook vind je hier andere tips over het leren omgaan met geld.  

    3. Help je kind om te gaan met online verleidingen

    Kijkt je kind filmpjes op YouTube of TikTok? Dan ziet je kind regelmatig influencers die opvallend én onopvallend reclame maken voor een product. Ook tijdens het spelen van online games wordt je kind verleid. Om nóg meer apps te downloaden of om in-app aankopen te doen. Probeer dit uit te leggen aan je kind en beslis ook wat je kind wel en niet mag doen.

    Checklist voor kinderen van 10 tot 12 jaar

    1. Open een betaalrekening voor je kind

    De meeste kinderen hebben op hun 10e al een eigen betaalrekening. Heeft je kind die nog niet? Open dan een betaalrekening voor je kind met pinpas. Leer je kind afrekenen met geld en met de pinpas. Zo leert je kind ook omgaan met digitaal geld. Houd de uitgaven van je kind in de gaten en bespreek regelmatig waaraan je kind geld besteedt.

    2. Controleer of je de kinderopvangtoeslag moet aanpassen

    Vaak maken ouders minder gebruik van de buitenschoolse opvang (bso) als hun kinderen ouder worden. Minder uren bso betekent ook minder recht op kinderopvangtoeslag. Is dat bij jullie ook zo? Pas de kinderopvangtoeslag dan op tijd aan. Zo voorkom je dat je later (hoge) bedragen moet terugbetalen.

    3. Maak goede afspraken over telefoongebruik

    Heeft je kind een telefoon? Maak dan samen goede afspraken over het gebruik en de kosten.

    Slim gebruik van de smartphone

    Heeft je kind een smartphone? Dan komen er veel verleidingen op je kind af. Bedenk daarom goed vanaf welke leeftijd jouw kind daar klaar voor is. Voor de één is dit op 8-jarige leeftijd. Voor de ander bij de overgang naar de brugklas. 

    Met deze 4 tips houd je in ieder geval de kosten in de hand:

    1. Maak duidelijke afspraken: wie betaalt wat?
    2. Kies tussen een abonnement en prepaid. Prepaid geeft meer grip op de kosten. Bij een abonnement weet je zeker dat je kind jou altijd kan bellen bij noodgevallen.
    3. Gebruik zoveel mogelijk wifi.
    4. Beperk of blokkeer aankopen in de appstore.

    Wat kost een mobiele telefoon?
    Link naar de website van de Consumentenbond

    Apps pushen kinderen om geld uit te geven
    Link naar de website van de Consumentenbond

    4. Help je kind om te gaan met (online) reclame

    Vanaf deze leeftijd ziet je kind steeds vaker reclame. Op straat, op tv, op social mediakanalen en in apps. Kinderen zijn hier heel gevoelig voor. Ze hebben vaak niet door dat het om reclame gaat en willen dezelfde producten gebruiken als hun idolen. Ga hierover met ze in gesprek en leer ze reclame te herkennen. Dit is onderdeel van het leren omgaan met geld.

    Gaat je kind binnenkort naar de middelbare school? Bekijk dan onze tips op de pagina 'Geldzaken voor ouders van kinderen van 12 – 18 jaar'.

    U bent hier:Home>Kinderen>Geldzaken voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar