U bent hier:Home>Kinderen>Geldzaken voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar
Thema Kinderen

Geldzaken voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar

In de eerste jaren na de geboorte van je kind verandert er veel op het gebied van je geldzaken. Je krijgt bijvoorbeeld extra kosten voor luiers, voeding en opvang. Maar je hebt ook recht op extra toeslagen of tegemoetkomingen. Op deze pagina vind je een overzicht van geldzaken om aan te denken als je een kind hebt in de leeftijdscategorie 0-4 jaar.

Op deze pagina

    Wat kost een kind?

    Hoeveel kost een kind eigenlijk per maand? Dit is per situatie anders. Het ligt aan hoeveel kinderen je hebt én aan je gezinsinkomen. Het Nibud heeft berekend wat de gemiddelde maandelijkse kosten zijn per kind. Jouw situatie kan anders zijn, maar dit geeft je een goed beeld van de kosten om rekening mee te houden.

    Checklist voor kinderen van 0 tot 4 jaar:

    1. Vraag kinderbijslag aan

    Een paar weken na het aangeven van de geboorte van je kind bij de gemeente krijg je een bericht van de Sociale Verzekeringsbank. Dit is de organisatie die de kinderbijslag uitbetaalt namens de overheid. In dit bericht lees je hoe je kinderbijslag aanvraagt. Tot je kind 18 jaar is, ontvang je elk kwartaal kinderbijslag. De kinderbijslag begint in het eerste kwartaal nadat je kind is geboren. Is je kind bijvoorbeeld in februari geboren? Dan krijg je kinderbijslag vanaf 1 april van dat jaar.

    2. Controleer of je kindgebonden budget krijgt

    Daar heb je recht op als het inkomen en vermogen van jou (en je partner) niet te hoog is. Je krijgt automatisch bericht over het kindgebonden budget van de Belastingdienst als je al andere toeslagen ontvangt. Maar check het voor de zekerheid zelf. 

    3. Vraag kinderopvangtoeslag aan

    Gaat je kind naar een geregistreerde dagopvang, peuterspeelzaal of gastouder? Check dan of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Maak een proefberekening van het bedrag dat je kunt krijgen. Vraag de kinderopvangtoeslag aan binnen 3 maanden nadat je kind naar de opvang gaat.

    4. Pas je toeslagen aan

    Gaat één van jullie, of gaan jullie allebei, minder werken na de geboorte van jullie kind? Dan daalt jullie inkomen. Dit heeft mogelijk invloed op de toeslagen die je ontvangt. Bijvoorbeeld op je zorgtoeslag of huurtoeslag. Geef daarom jullie nieuwe inkomen binnen 4 weken door aan de Belastingdienst.

    Als je samenwoont dan worden jullie automatisch elkaars toeslagpartner na de geboorte van jullie 1e kind. Ook dit heeft effect op jullie toeslagen. Pas je toeslagen op tijd aan om te voorkomen dat je jouw toeslagen later moet terugbetalen.

    5. Verzeker je kind tegen ziektekosten

    Meld je kind binnen 4 maanden na de geboorte aan bij je zorgverzekeraar. Dan is je kind verzekerd tegen ziektekosten. Je kunt kiezen voor jouw verzekeraar of die van je partner. Je kind is gratis meeverzekerd tot je kind 18 wordt. Meld je kind aan bij de verzekeraar van de ouder die het meest uitgebreid verzekerd is.

    6. Pas je andere verzekeringen aan

    Geef de komst van je kind zo snel mogelijk door aan je verzekeraars. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de dekking en premie. Check ook direct of de verzekeringen nog aansluiten op jouw wensen. Doe dit regelmatig. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent en kunt rekenen op een uitkering als dat nodig is. Kijk naar de volgende verzekeringen:

    • Zorgverzekering
    • Aansprakelijkheidsverzekering
    • Rechtsbijstandverzekering
    • Reisverzekering
    • Levensverzekering
    • Uitvaartverzekering 
    • Ongevallenverzekering
    • Opstalverzekering
    • Inboedelverzekering

    7. Controleer je verzekeringen bij overlijden en arbeidsongeschiktheid

    Controleer of het bedrag van je overlijdensrisicoverzekering voldoende is om je nabestaanden financieel zekerheid te bieden. Pas eventueel het verzekerde bedrag aan. Heb je geen overlijdensrisicoverzekering? Denk dan na over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Check ook wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt raakt.

    8. Check je (nabestaanden)pensioen

    Als je bij je werkgever pensioen opbouwt, heeft je partner vaak recht op een nabestaandenpensioen als jij overlijdt. Ook je kind kan hier recht op hebben. Check of dit ook bij jou het geval is. Deze uitkering maakt het voor jouw nabestaanden makkelijker om rond te komen als jouw inkomen wegvalt.

    Controleer ook of jouw partner al is aangemeld bij het pensioenfonds. Als je samenwoont zonder geregistreerd partnerschap gebeurt dat niet automatisch. Neem contact op met je pensioenuitvoerder om dit te regelen.

    9. Denk aan de voogdij over je kind als jullie overlijden

    Een voogd is iemand die voor je kind zorgt als jij en je partner overlijden. Je kunt 1 of 2 voogden aanwijzen. Je kunt ze gratis laten vastleggen in het gezagsregister. De voogdij kun je ook regelen in een testament. Regelen jullie niets? Dan beslist de rechter over de voogdij. Dat gaat vaak in overleg met de familie.

    10. Vraag een paspoort of ID-kaart aan

    Je kind heeft een identiteitsbewijs zoals een paspoort of identiteitskaart nodig om zorg te ontvangen. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan het ziekenhuis. Een identiteitsbewijs is ook nodig om naar het buitenland te reizen.

    Een identiteitsbewijs voor je kind vraag je aan bij de gemeente waar je kind staat ingeschreven. Hiervoor is toestemming nodig van iedereen die gezag heeft over het kind. Gaat die persoon niet mee naar het gemeentehuis? Vul dan een online toestemmingsformulier in. 

    11. Begin met sparen voor een studie van je kind

    Veel ouders beginnen meteen na de geboorte van hun kind met sparen voor een studie. Dat kan op heel veel manieren. Als je kort na de geboorte begint, kun je met kleine maandelijkse bedragen een flink bedrag sparen. 

    Meer tips voor als je een kind krijgt

    Op de pagina ‘11 tips over je geldzaken als je een kind krijgt’ vind je meer tips. Bijvoorbeeld over zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Ook lees je daar wat er gebeurt met de spaarrekening van je kind zodra je kind 18 wordt.

    U bent hier:Home>Kinderen>Geldzaken voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar