Bijna iedereen heeft een hypotheek nodig bij het kopen van een woning. Een hypotheek loopt vaak 30 jaar en heeft al die tijd invloed op jouw geldzaken. De tips hieronder helpen je de juiste hypotheek te kiezen.
Er bestaan verschillende hypotheekvormen. Er zijn grote verschillen, bijvoorbeeld in hoe je de lening aflost. De annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek zijn erg bekend, maar bekijk ook de andere hypotheekvormen. Zo weet je straks waar je hypotheekadviseur het over heeft.
Een hypotheekaanbieder berekent hoeveel jij kunt lenen op basis van onder andere jouw inkomsten en uitgaven. Maar misschien wil jij wel minder lenen, zodat je meer geld overhoudt voor andere dingen. Bedenk daarom eerst hoeveel je eigenlijk wil uitgeven aan je maandelijkse woonlasten. Zet hiervoor je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij. Daarvoor kun je een huishoudboekje gebruiken. Met een rekenhulp kun je daarna berekenen hoeveel je hiermee kunt lenen.
Een hypotheek sluit je meestal af via een adviseur. De adviseur kijk naar jouw financiële situatie en vindt voor jou de beste hypotheek.
Sommige hypotheekadviseurs werken voor een bank of hypotheekaanbieder. Zij adviseren alleen over hun eigen producten. Andere hypotheekadviseurs zijn onafhankelijk. Zij vergelijken de rente en voorwaarden van meerdere aanbieders.
Ga voor een kennismaking eerst langs bij verschillende adviseurs. En kies er dan een uit. Het eerste gesprek is altijd gratis.
Heb je al eerder een huis gekocht? Deel deze gegevens dan met je hypotheekadviseur. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op je hypotheekrenteaftrek. En misschien heb je nog een bankspaarhypotheek of beleggingshypotheek die je kunt gebruiken om je hypotheek af te lossen. Je adviseur kan je uitleggen wat wel en niet mogelijk is.
Reken uit of je de hypotheek ook nog kunt betalen als er iets gebeurt. Je inkomen daalt bijvoorbeeld als je werkloos wordt, arbeidsongeschikt raakt, gaat scheiden of een kind krijgt. Bespreek ook met je adviseur wat er gebeurt als jij of je partner overlijdt. Soms is het slim om een verzekering af te sluiten zodat je de maandlasten kunt blijven betalen.
Vaak ga je toch al verbouwen als je verhuist. Denk daarom bij het kopen van een woonruimte gelijk na over energiebesparende maatregelen. Hierdoor verlaag je jouw energieverbruik.
Je kunt een hogere hypotheek krijgen als je energiebesparende maatregelen neemt. Daarnaast zijn er vaak ook subsidies beschikbaar.
Je hebt extra zekerheid als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit. Dat is vooral belangrijk als je jouw woning buiten jouw schuld moet verkopen. Bijvoorbeeld omdat je uit elkaar gaat. Als de verkoopprijs lager is dan de hypotheekschuld, dan heb je een restschuld. De NHG scheldt die schuld vaak kwijt. Die zekerheid zorgt ervoor dat je voor een hypotheek met NHG minder rente betaalt bij je hypotheekaanbieder. Vraag ernaar bij je hypotheekadviseur.
Het is altijd slim om hypotheekoffertes van meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld naar de rente, de rentevaste periode, de hypotheekvorm en de verzekeringen die je moet afsluiten. Check ook de regels voor boetevrij aflossen.
Zorg er wel voor dat de offertes uitgaan van dezelfde gegevens, zoals looptijd en geleend bedrag. Zo kun je ze goed vergelijken.
Heb je ruimte om extra af te lossen? Is je huis in waarde gestegen? Of heb je de afgelopen jaren afgelost? Kijk dan of je minder hypotheekrente kunt betalen. Dat kan vaak als de waarde van je huis (veel) hoger is dan je hypotheekschuld. Vraag eventueel je hypotheekadviseur om advies.