Slim in Crypto is een campagne van het ministerie van Financiën. Boordevol tips, tricks, facts en figures over crypto’s. Waar moet je op letten? Wat zijn de valkuilen? Waar staan al die termen nou eigenlijk voor? Kortom, check de site en pak je eerste winst: meer kennis van crypto.
Om een kort verhaal lang te maken: “de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is onafhankelijke toezichthouder voor consumentenbescherming in de financiële sector.”
Crypto’s vallen per eind 2024 onder het toezicht van de AFM. Met de komst van MiCA gaat AFM toezicht houden op cryptodienstverleners zoals crypto exchanges. Voor cryptobedrijven komen er met MiCA eisen om klanten te beschermen. Zo mogen zij geen misleidende reclames maken of kopers bewust verkeerd informeren. Straks gaat de AFM ook in de gaten houden of cryptodienstverleners genoeg doen om witwassen tegen te gaan. De AFM gaat hier allemaal op letten.
Cryptobedrijven moeten een vergunning hebben om aan Nederlanders cryptodiensten aan te mogen bieden. Je kan ze vinden in het openbaar register van de AFM.
De Nederlandsche Bank (DNB) is 24/7 alert. Altijd op zoek naar aanbieders van crypto’s en wallets die het allemaal nét even te easy maken voor criminelen om hun geld wit te wassen of andere nare dingen te doen. Partijen die cryptodiensten aanbieden moeten zich daarom verplicht bij DNB registreren. Op die manier checkt DNB of zij bijvoorbeeld voldoende doen tegen witwassen en het financieren van terrorisme met crypto’s. Eind 2024 gaat de AFM dit overnemen en zullen zij dit checken voor een grotere groep cryptodienstverleners.
Met de komst van MiCA gaat DNB toezichthouden op uitgevers van stablecoins. Je weet wel, die tokens die proberen hun waarde te behouden. DNB houdt straks in de gaten of ze ook daadwerkelijk financieel stabiel zijn.