Een crypto is een digitaal betaalmiddel. Je kunt crypto’s zelf ‘minen’, maar de meeste mensen kopen ze op een digitale markt. Iedere crypto heeft zijn eigen koers. Die wisselt enorm van dag tot dag. Ontdek aan de hand van 8 vragen wat crypto’s zijn en met welke risico’s je te maken hebt als je handelt in crypto’s.
Een crypto is een ‘digitale waarde’. Deze waarde wissel je met anderen via bepaalde technologie (bijvoorbeeld via een distributed ledger, zoals een blockchain). Je slaat je crypto’s op in een ‘wallet’. De bekendste crypto is de Bitcoin, maar er zijn duizenden andere soorten.
In Nederland zien we crypto’s niet als geld. Het voldoet namelijk niet aan de 3 basisbeginselen van geld: ruilmiddel, oppotmiddel en rekenmiddel.
De meeste mensen kopen hun crypto’s op een digitale exchange-markt.
Het idee achter crypto’s is dat je er online op een veilige manier mee kunt betalen. Er zijn echter maar weinig bedrijven die crypto’s als betaalmiddel accepteren. Crypto’s worden dus vooral gekocht om er beleggingswinst mee te halen. Je koopt ze tegen een bepaalde waarde en hoopt ze te verkopen als ze meer waard zijn geworden.
De waarde van een crypto is afhankelijk van vraag en aanbod. Hoe meer vraag er is, hoe hoger de koers van je crypto.
De techniek achter crypto’s is behoorlijk ingewikkeld. Er zijn maar weinig mensen die dit echt snappen. Veel mensen kopen crypto’s omdat ze verhalen horen over hoge winsten. Het is belangrijk om te beseffen dat handelen in crypto’s heel wat anders is dan beleggen. Als je bijvoorbeeld een aandeel koopt, dan staat daar een ‘waarde’ tegenover. Je wordt voor een klein stukje mede-eigenaar van het bedrijf. Bij crypto’s heb je geen enkele vorm van zekerheid. Stort de markt in? Dan ben je alles kwijt.
De waarde van een crypto wisselt heel sterk. Een crypto die je vandaag koopt, kan morgen twee keer zoveel waard zijn. Maar hij kan ook 99% van zijn waarde verliezen. En dan is je investering bijna niets meer waard.
Maar weinig mensen snappen crypto’s. Grote handelaars en influencers maken hier misbruik van. Ze kopen een set crypto’s, vertellen er goede verhalen over en wachten tot anderen hierop inspringen. En als de koers stijgt, verkopen ze snel hun eigen crypto’s met enorme winst. Gevolg: door het extra aanbod daalt de koers (gigantisch). Hierdoor blijf jij zitten met een crypto die niets waard blijkt te zijn.
Betrouwbare informatie is heel moeilijk te vinden. Op social media vind je veel crypto-influencers. De meeste daarvan hebben geen verstand van geldzaken. Ze krijgen betaald om reclame te maken over crypto’s. Geloof dus niet zomaar alles wat je hoort.
Ook online artikelen op websites zijn meestal onbetrouwbaar. Vaak wordt hierin een bepaalde crypto ‘gepusht’ en krijgt de website hier geld voor. Of heeft de website er zelf belang bij dat de crypto meer waard wordt. Check dus altijd of de bron onafhankelijk is en of ze zelf geen voordeel hebben bij de verkoop van een bepaalde crypto.
Je kunt nergens veilig crypto’s kopen. Een crypto is officieel geen geld. Daarom staan crypto-exchanges nog niet onder financieel toezicht in Nederland. Dat betekent dat er geen regels zijn om jou te beschermen. Een crypto-exchange hoeft niet in jouw belang te handelen. En raak je jouw geld kwijt? Dan is er geen vangnet zoals het depositogarantiestelsel. Weg is weg.
Sommige aanbieders beweren dat ze onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank (DNB). Zo proberen ze jouw vertrouwen te winnen. Het klopt dat ze zich moeten houden aan de regels van DNB. Maar die regels gaan alleen over het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme. Ze gaan niet over het beschermen van jou als consument.
Om jou als consument beter te kunnen beschermen zijn er Europese regels opgesteld voor cryptoactivadienstverleners. Zij komen in 2024 onder toezicht te staan van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). DNB zal toezicht houden op zogenaamde uitgevers van stablecoins en de AFM op allerlei andere cryptoactivadiensten zoals wallets en exchanges. Stablecoins moeten een stabiele waarde behouden omdat ze bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan een officiële valuta zoals de euro of aan een andere soort activa. Deze Europese regels verplichten cryptoactivadienstverleners dat zij de consument goed moeten informeren over de risico’s die gepaard gaan met het handelen in crypto’s, dat ze de bedrijfsvoering op een goede en betrouwbare manier uitvoeren en er komen regels voor het maken van reclame. Dit is een belangrijke eerste stap in het beter beschermen van de consument bij het kopen en handelen in crypto’s, maar ook met de komst van deze nieuwe regels blijft het handelen in crypto’s erg risicovol en blijft de kans dat je je inleg verliest of wordt opgelicht groot.
Ja, crypto’s zijn onderdeel van je vermogen in box 3. Net als spaargeld en beleggingen. Je moet de waarde dus opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Is je totale vermogen hoger dan de vrijstelling? Dan betaal je hier belasting over.
Dan ben je jouw geld kwijt. Zorg er dus voor dat je alleen handelt met geld dat je kunt missen. Dat betekent dat je dat geld niet nodig hebt voor je vaste lasten of als buffer voor onverwachte tegenvallers.
Het hacken van wallets gebeurt regelmatig. Niet iedere aanbieder heeft zijn beveiliging op orde. Zorg er in ieder geval altijd voor dat jij zelf alles doet om dit te voorkomen. Kies een veilig wachtwoord en bewaar dit op een veilige plaats. Want zonder wachtwoord kom je niet meer in jouw wallet.
Misschien heb je wel eens gehoord van het depositogarantiestelsel. Als je bank failliet gaat dan krijg je maximaal €100.000 van je vermogen bij die bank vergoed. Beleggers krijgen maximaal €20.000 terug via de Beleggerscompensatie. Beide regelingen gelden niet voor het traden in crypto’s. Daarbij is weg dus echt weg.
Besluit je om crypto’s te kopen? Check dan in ieder geval deze tips voordat je start: